USA invaderar Europa: Ekots Staffan Sonning i Stockholm

3:24 min

Utrikeskrönikan tisdag 16 januari 2018. Stockholm

Stockholm tisdag och nästa vecka ska jag vara med om när USA invaderar Europa. Jag ska som vanligt på Världsekonomiskt forum i Davos i Schweiz.

Ni vet det där årliga mötet, där världens ledande makthavare möts och resonerar om framtiden utan redovisningsplikt. I år kommer mer än 60 stats- och regeringschefer och flera hundra företagsledare.
Årets möte kommer att överträffa alla andra i forumets nära 40-åriga historia. Det avslöjades i förra veckan, då vi fick veta att USA:s president Donald Trump kommer till Davos.

Och det är inte bara han. Trump tar med sig sina sju viktigaste ministrar, finansministern, handelsministern, energiministern, transportministern och flera till är med i entouraget. Den nationella säkerhetsrådgivaren och stabschefen hakar också på. Liksom Trumps svärson Jared Kushner. Han har titeln seniorrådgivare.

Davos har helt enkelt aldrig tidigare sett en sådan delegation. Det var 20 år sedan en amerikansk president alls var där. Det var Bill Clinton som kom med ett ganska modest följe.

Årets delegation är mycket långt ifrån modest. Förutom presidentens flygplan Airforce one, finns ytterligare en jumbojet som president-reserv. Dessutom kommer en lång rad flygplan som transporterar utrustningen som anses behövas under besöket. De transporterar helikoptrar, pansarbilar och om uppgifterna är rätt, en hel militär stridsledningscentral. Hela delegationen påstås bestå av bortåt 1500 personer. En avsevärd del av dem är redan i Schweiz och kontrollerar säkerhetsarrangemangen. Secret Service tar sin uppgift på allvar.

Olika kommentatorer har redan påpekat det speciella i att Donald Trump nu åker till ett möte som han grundligen avhånade under valrörelsen som ett evenemang för en global elit som han tog avstånd ifrån.

Så frågan är, vad Donald Trump tänker sig uppnå med besöket i Davos. Det ska onekligen bli intressant att höra vad han säger.
Personligen tror jag, att Trump tänker försöka ta tillbaka en del av initiativet som Kinas president Xi Jinping tog i fjol. Då dök Xi upp i Davos, lika överraskande.

Då fick vi höra hur kommunistpartiets ledare Xi, försökte ta över ledartröjan i den globala ekonomin och vi fick höra hur han prisade frihandel som metoden för att ta världen framåt.

Och det gjorde han som ett världspolitiskt schackdrag, sedan Donald Trump backat ur flera planerade frihandelsavtal och deklarerat America First. Amerika först.

Hur Trump ska kontra det utan att göra helt om, är svårt att förstå.
Men det ska bli vansinnigt intressant att höra försöken.