På jakt efter ormgiftsserum i Indonesien

20 min

Fem miljoner människor blir bitna av giftormar varje år. Bara någon procent får motgift, och runt 150 000 dör. Vi följer med SR:s globala hälsokorrespondent på jakt i labben efter billigt serum.

I Indonesien kämpar läkaren Tri Maharani från Madiun på östra Java med att ensam svara på alla kollegors frågor hur man ska behandla ormbitna patienter dygnet runt. Ofta lyckas hon rädda deras kroppsdelar så att de inte behöver amputeras, men den 51-årige skräddaren Suparji i Nganjuk hade redan en svart hand som ej gick att klara.

Bättre gick det för Bismar i Kediri som fick behålla sitt finger fast det inte går att röra yttersta leden och Risbonden Kasono i Madiun kommer bli helt återställd. Masterstudenten Ahmad Muammar Kadafi vid University of Brawijaya i Malang hoppas på gratis motgift för ormarnas skull så att inte fler blir ihjälslagna av rädsla eftersom många är utrotningshotade.

På Danmarks Tekniska Universitet forskar samtidigt Andreas Hougaard Laustsen för att få fram ett ormgiftsserum som inte ger svåra allergireaktioner och är billigt att framställa.