De vanligaste felen när vi brygger kaffe

30 min

Anna Nordström är bäst på kaffe i Sverige. Hon berättar hur vi gör bättre kaffe, och får största möjliga upplevelse av koppen.

– Det vanligaste felet är att överdosera kaffe, säger Anna. Dessutom kommer smakerna fram bättre om kaffet får svalna lite innan vi dricker det.

Anna Nordström har jobbat med kaffe i 20 år, har vunnit Nordiska mästerskapet i barista som en i Svenska Baristalandslaget, har vunnit SM i koppning och brons i World Cup Tasters Championship. Hon jobbar som specialkaffeansvarig på Löfbergs kafferosteri i Karlstad.

Hon är också den enda svensk som får utbilda i kaffesensorik. Hur man använder sina sinnen för att uppleva kaffets alla nyanser. Och hur man uttrycker det.

Specialty Coffee Association är en internationell organisation för kaffeexperter som jobbar med att öka kunskapen och kvalitén i branschen. Anna har utbildat sig till den högsta nivån i deras utbildningssystem, Coffee Skills Program, som har hög status i kaffevärlden. Hennes utbildning omfattar tre områden: sensorik, bryggning och barista.

– Den vanlige kaffedrickaren har också nytta av kaffesensorik, säger Anna. Vi upplever mer när vi försöker uttrycka det i ord.

Vi provsmakar kaffe med Anna, som ger råd om hur man kan sensorikträna själv. Och hur man brygger på bästa sätt.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.03
  Punch-Drunk Love - Overture
  Album: Punch-Drunk Love (Music from the Motion Picture Soundtrack)
  Bolag: Nonesuch
 • 10.04
  William Roud - Depths of Eternity
  Album: Depths of Eternity
  Bolag: W.Roud
 • 10.19
  Nils Frahm - Because This Must Be
  Nils Frahm
  Denovali Swingfest 2013 Essen Sampler
  Etikett: None
 • 10.33
  William Roud - Depths of Eternity
  Album: Depths of Eternity
  Bolag: W.Roud