Berlinale har börjat!

59 min

Dessutom: Jenny Teleman har läst om nekrofilen, seriemördaren och kannibalen Jeffrey Dahmer vars liv tecknas i serieroman.

Den 68:e filmfestivalen i Berlin har kommit igång och Emma Engström och Roger Wilson är på plats för att se filmerna, träffa regissörer och filmarbetare. Vi får en första fördjupande direktrapport.

"Jag ville bara ha kontroll över något". Så förklarade Jeffrey Dahmer varför han mördat och styckat en mängd unga män han plockat upp på gaybarer i Milwaukee. Serietecknaren Derf Backderf var på 70-talet skolkamrat till Dahmer som var udda och utstött. Backderf minns en kille som man drev med och tyckte var märklig, men hävdar ändå att det var på skoj. Till slut beslöt han att skriva "Min vän Dahmer", om denne hemska historia. Nu finns den på svenska. Jenny Teleman har läst albumet om en tystnadskultur som är förödande för tonårspojkar.

Den venezuelanska filmen La Familia har rosats på flera festivaler och har nu premiär i Sverige. Regissören Gustavo Rondón Córdova beskriver hur den fattigdom och hunger som finns i landet påverkar en far och hans son -  och om en våldsam inspelning. Nina Asarnoj har träffat honom.

Veckans Klassikern har gjorts av Fredrik Wadström och handlar om de olympiska spelen. Men inte de pågående - utan Moskva-OS 1980. Och inte om spelen heller egentligen - utan om en pjäs om OS 1980, Stjärnor på morgonhimlen som utspelar sig på ett mentalsjukhus utanför Moskva under pågående tävlingar.

Programledare: Måns Hirschfeldt
Producent: Maria Götselius

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.02
  Pussy Riot - Police State
  Album: Police State
  Bolag: Nice Life
 • 13.08
  Calvin Harris - How Deep Is Your Love
  Album: How Deep Is Your Love (Remixes)
  Bolag: Columbia
 • 13.36
  Most Rated Death Kills - Unexpected Acid
  Album: Most Rated Death Kills
  Bolag: Most Rated Death Kills
 • 13.37
  Fossils - Bhoot Aar Tilottoma -2
  Album: Fossils Vol. 3
  Bolag: Asha Audio
 • 13.38
  Vesa Vierikko - Kultahiuksinen Kaunotar
  Album: Pinokkio
  Bolag: Disky
 • 13.50
  Лев Лещенко - До свиданья Москва (feat. Валентина Толкунова)
  Album: Лучшее
  Bolag: 2014