Kärleksdrycken av Gaetano Donizetti

Här finns inget ljud

Livfull passion och musikalisk känslighet – det väntar i Donizettis bel canto-opera Kärleksdrycken. Direkt från Metropolitanoperan i New York.

Kärleksdrycken, som komponerades 1832 av Gaetano Donizetti, är en lätt och luftig komisk opera med ljuvlig charm och glittrande melodier. Detta sprudlande och evigt unga verk lockar fortfarande nya sångare och ny publik världen över.

Handlingen utspelas i en lantlig idyll på den italienska landsbygden där Adina bor, den kvinnliga huvudrollsinnehavaren. Hon är förmögen och lever ensam på sitt gods.

Hon har gott om beundrare runt knuten, gårdsfolket och männen på byn, alla slänger de liderliga blickar efter henne – likaså den blyge och fattige bondpojken Nemorino. Han gör sitt bästa för att uppvakta Adina men hon avfärdar honom med orden att han ska söka sig ut på byn.

En annan aspirant är den självgode sergeanten Belcore som med trummor och fanfarer anländer till byn. Han är självsäkerheten själv och mycket övertygad om sin starka attraktionskraft. Med lite envishet lyckas han till slut nå fram till den avvaktande Adina 0150 som tackar ja till hans frieri.

Nemorino blir givetvis alldeles förtvivlad. Då gör den listige kvacksalvaren Dulcamara entré, han som med sina mediciner kan bota allehanda sjukdomar. När han hört Nemorinos berättelse och denne frågar efter en kärleksdryck, ja givetvis finns just denna dryck i Dulcamaras väska.

Drycken, som i själva verket är ett vanligt Bourdeaux-vin, gör honom lite berusad och självförtroendet väcks till liv. Men effekten blev inte den önskade, utan klingar snarare av.

Så småningom köper Nemorino mer av kärleksdrycken och nu minsann verkar den! Och det med kraft! Alla kvinnor i byn rusar efter honom. Det Nemorino inte vet, men som alla kvinnorna i byn vet, är att han står som arvingen till sin förmögne farbror, och detta gör ju honom plötsligt mycket mer attraktiv. 

Adina vet dock inget om detta utan ska nu gifta sig med Belcore. Lite fundersam dock över det plötsliga intresset runt Nemorino. Adina skjuter till sist på bröllopet. Då Dulcamara berättar för Adina om kärleksdrycken som Nemorino köpt för sina sista pengar veknar hennes hjärta och hon ser plötsligt Nemorino med nya ögon. 

Och ja, sagan slutar med att de tu får varandra! Ja, lyckligt slut för alla. Förutom möjligen Belcore, men det är en annan historia.

Den underbara sydafrikanska sopranen Pretty Yende gör sin rolldebut som Adina på Met. Den amerikanske tenoren Matthew Polenzani gör Nemorino och Davide Luciano gör sin Met-debut i rollen som Belcore. Kvacksalvaren Dulcamaras roll sjungs av Ildebrando D'Arcangelo.

Kärleksdrycken är iscensatt av Bartlett Sher och dirigerad av Domingo Hindoyan.

"Kärleksdrycken" av Gaetano Donizetti
Opera i två akter. Libretto: Felice Romani.
I rollerna:
Adina - Pretty Yende.
Nemorino - Matthew Polenzani.
Belcore - Davide Luciano.
Dulcamara - Ildebrando d'Arcangelo.
Metropolitanoperans kör och orkester.
Dirigent: Domingo Hindoyan.
Direktsändning från Metropolitanoperan, New York.

Programledare: Tina Ahlin

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.32
  Charles Gounod - Roméo Et Juliette: Akt 4, "Dieu Quel Frisson...Amour Ranime Mon Courage"
  Pretty Yende, Marco Armiliato, Italienska Radions Symfoniorkester (Turin)
  Pretty Yende: A Journey
  Etikett: SONY
 • 19.40
  Peter Mattei, Srso, Willén - Ithaka
  Kompositör: Wilhelm Stenhammar
 • 20.56
  Giacomo Puccini - La Boheme: Akt 1, "Che Gelida Manina"
  Jussi Björling, Eugene Ormandy, Ford Symphony Orchestra (Detroit)
  In Concert Finland & The Usa 1940-1957 (1:2)
  Etikett: BLUEBELL
 • 21.01
  Peter Mattei, Baryton, Srso - Kvarnruinen
  Kompositör: August Söderman
 • 21.10
  Wilhelm Stenhammar - Lutad Mot Gärdet (Op 8:1)
  Peter Mattei, Bengt-Åke Lundin
  Songs
  Etikett: BIS