Århundradets kärlekskrig som opera

48 min
Boken "Århundradets kärlekskrig" av författaren och litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattström blev mycket omtalad 2016. På den skrevs också en opera och det är ämnet för den här dokumentären.

Boken handlar om ett äktenskap i upplösning och kom ett par år sedan Ebba Witt-Brattström och författaren och akademiledamoten Horace Engdahl hade separerat mer eller mindre i det offentliga.

Den 3 mars 2017 hade Stockholms stadsteater urpremiär för en pjäs på boken, och den 6 juli samma år var det urpremiär för en opera på den samma i Vattnäs konsertlada utanför Mora.

Operan heter "Kärlekskriget" och är skriven av tonsättaren Paula af Malmborg Ward och librettisten Mathias Clason. Clason har också skrivit in en tredje person som inte finns i boken, den unga kvinnan "Ivona" som städar hos det upphöjda medelklassparet. Hon "ser förhållandet med friska ögon", berättar regissören Niklas Hjulström i programmet. "Ivona" har också fått en storslagen aria skriven åt sig.

"Hon" spelades i Vattnäs konsertlada av alten Anna Larsson, "Han" av basbarytonen Lars Arvidson och "Ivona" av sopranen Amelia Jakobsson.

En P2 Dokumentär av Birgitta Tollan/Tollan Media.

Musik som spelats i avsnittet

  • 14.42
    Puccini, Giacomo - E Lucevan Le Stelle Tosca
    Domingo, Placido
  • 14.55
    Paula Af Malmborg Ward - Kärlekskriget
    Västerås Sinfonietta