Stina med Stefan – anhörig och optimist

45 min

”Jag läste någonstans; ”Ibland sätter livet oss i en centrifug och det enda vi kan välja är om vi ska bli krossade eller polerade.” Vissa människor skiner så det sprakar. Livet har väl polerat dom, tänker jag.” Stina Wollter

En dag för knappt tre år sedan förändrades Stefan Janssons liv i grunden. Hans fru fick en stroke och inget skulle bli som innan –nej, det blev något helt annat. Många turer senare bor hon nu hemma, med assistans dygnet runt. De har en fungerande vardag och ett fungerande liv, men visst är det slitsamt att vara anhörig. All oro, att inte alltid orka, att värna ett liv och intressen utanför hemmet, att fortsätta göra det ihop med sin fru som de alltid har gjort men i ett umgänge som nu tar sig nya former.

Att lämna sin fru som han har varit gift med i snart 30 år har inte varit ett alternativ för söndagens gäst Stefan, för han älskar henne och hennes personlighet och fortfarande har de kul ihop.

 - Heter det inte i nöd och lust? som Stefan själv säger.

Han som har som jobb att hjälpa andra att hjälpa sig själva, är glad att han genom detta är van att prata om känslor. Och optimisten i honom finns kvar.

Hör Stina och Stefans möte på söndag kl 23.05-00.00.
Har du en fråga till Stefan? Maila sondagsstina@sverigesradio.se eller skriv den i sociala medier.

Musik som spelats i avsnittet

 • 23.06
  Frances - Say It Again
  Kompositör: S Cooke, G Kurstin
  Bolag: CAPITOL
 • 23.22
  Kool & The Gang - Get Down On It
  Album: Hits Of....81 And 82 (9)
  Kompositör: Ronald Bell, Kool & The Gang, James (3) Taylor
  Bolag: POLYDOR
 • 23.40
  Queen - Teo Torriatte
  Album: A Day At The Races
  Kompositör: Brian May
  Bolag: EMI