En sång om hjälp från Jemen: Ekots Johan Bergendorff från Stockholm

2:51 min

Utrikeskrönikan den 18 januari 2018. Stockholm.

Stockholm torsdag.

Det plingade till i mobilen. En man jag intervjuat från Jemen som flytt kriget och hamnat i ett läger i Djibouti har skickat en video på sig själv.

När jag träffade Ali Shafik Aman, en 60-årig stadsplanerare från Aden i oktober så sa han att han kände sig försummad och bortglömd av världen och brast i tårar. I mer än två år har han levt i Markazilägret vid Afrikas horn i ett tält i ett kargt ökenlandskap. Han var utom sig av oro hur hans vuxna döttrar och son och fru hade det, utan framtid i inbördeskrigets Jemen som av FN utnämnts till det värsta humanitära katastrofen just nu. Kanske skulle hans son tvingas in i kriget, eller ta livet av sig trodde han.

Men nu på videon så ser jag en helt annan man, som ler och spelar gitarr.

Jag är bara nybörjare ursäktar sig Ali Shafik Aman när jag ringer upp honom i flyktinglägret och den här Beatles-låten jag spelade har jag inte hört sedan jag var tonåring för 50 år sen, förklarar han. Det är brittiska musiker som skänkt instrumenten.. 

Det har börjat komma väldigt många internationella besökare till lägret som försöker muntra upp de få flyktingar som lyckats ta sig ut från Jemen. Kanske har de dåligt samvete? Kritiken har varit hård mot USA, Storbritannien och Frankrike från människorättsaktivister för att man sålt vapen för hundratals miljarder till Saudiarabien som bidragit till minst 10 000 döda och 50 000 skadade i Jemen, de flesta civila offer.

Amerikanska ambassaden i Abu Dhabi har dragit igång flera aktiviteter i Markazilägret, som språkundervisning, sport och musik. Det läker våra brustna hjärta, säger Ali Shafik Aman. En utredning från FN:s flyktingorgan UNHCR konstaterar att flyktingar i läger mår bra av att uttrycka sig med hjälp av konst, men att det är inget som prioriteras. Som organisationen "Musiker utan gränser" konstaterar: mat, vatten, tak över huvudet, kläder och mediciner är förstås livsviktigt. Men mest av allt behöver människor hopp.

Det har varit krig i mer än 1000 dagar i Jemen. Hälften av sjukhusen sönderbombade och epidemier av difteri och kolera skördar offer. Tre fjärdedelar av befolkningen är beroende av internationell nödhjälp, men den saudiledda koalitionens blockad stoppar mat, mediciner och bränsle. Fram till fredag ska i alla fall hamnen i Hodeidah tillåtas släppa in last från FN.

Ali Shafik Aman hoppas att något land i världen där det råder fred kan ta emot hans familj så att de slipper dö av bomber eller svält. Och så brister han ut i sång igen.

Help! I need somebody. Heeelp!