Uppgång och fall för ETC:s lokaltidningar, okritiskt om flygskatten i Värmland, traditionella medier svaga på 2017 års virala topplista

35 min

Så gick ETC från stora ord om mediemångfald till 15 lokaltidningar i graven. P4 Värmland och VF köpte lokala flygplatsens pressmeddelande rakt av. Etablerade medier svaga på viral topplista för 2017.

Från stora ord om mediemångfald till 15 lokaltidningar i graven
Tidningskoncernen ETC har startat lokala vänstertidningar i stad efter stad. Så sent som för ett år sen hade turen kommit till Jönköping och Göteborg. I oktober var en ny utgåva på gång i Borås.

Men så tog det plötsligt tvärstopp för bygget. Under den årliga granskningen inför besluten om statligt presstöd upptäcktes att flera av ETC:s lokala tidningar inte nådde upp till kraven för upplagorna. Eftersom tidningarna helt och hållet varit beroende av presstödet – blev resultatet en begravning av inte mindre än 15 titlar på ett bräde.

Händelsen väcker frågor om hur kontrollen i presstödssystemet egentligen ser ut och fungerar?

Reporter: Therese Rosenvinge.


Blåögd flygskattsrapportering i Värmland
Flygskatten har länge varit en brännande politisk fråga där starka intresseorganisationer lobbar för sin sak.

I veckan rapporterade lokala nyhetsredaktioner i Värmland att en populär flyglinje mellan Karlstad och Alicante läggs ner eftersom flygskatten snart införs och biljettpriserna då ökar med 560 kronor.

Men siffrorna stämmer inte alls. Redaktionerna hade svalt ett pressmeddelande från flygplatsen rakt av.

Reporter Jonna Westin.


Etablerade medier med svagt genomslag i sociala medier
“Årets mest engagerande artiklar visar ett nytt mediesamhälle” skrev journalisten Emanuel Karlsten när han i ett blogginlägg i veckan listade de tio artiklar som skapat mest engagemang i sociala medier under 2017.

Tunga journalistiska granskningar av etablerade mediehus lyser med sin frånvaro. Till och med traditionell nyhetsjournalistik överlag lyser med sin frånvaro.

Vi frågar oss vad knepet egentligen är för att få till en viral hit idag och vilka slutsatser bör traditionella medier dra av sin frånvaro på topplistan?

Reporter: Johan Cedersjö.

Musik som spelats i avsnittet

  • 11.05
    Christophe Beck - City Hall
    Album: The Sentinel
    Bolag: Varese Sarabande