Regnbrist ett straff från Gud: Ekots Johan-Mathias Sommarström i Saudiarabien

3:15 min

Utrikeskrönika den 22 januari 2018. Saudiarabien.

Riyadh måndag.

Det är torrt. Har inte regnat här sedan i höstas och nu är det vinter.

Vissa här börjar få panik, varför regnar det aldrig? Det är ju nu det ska regna, åtminstone någon gång.

Religiöst konservativa här i Saudiarabien har greppat tillfället och skyller regnbristen på unge kronprins Mohammeds reformer.

Kronprinsen har ju förklarat att han inte vill att Kungadömet ska vara ultrakonservativt längre, lagom moderat islam duger gott och dessutom ska vi inte blanda in religionen i politiken har han sagt.

I ett manifest som han offentliggjort heter det att landet ska ha en nöjd och glad befolkning med hög levnadsstandard. 

Men de där konservativa, de har sagt att bristen på regn är ett straff från Gud. "Se nu hur Gud straffar oss för att vi tillåter kvinnor att köra bil, titta på fotboll och för att vi tillåter musikkonserter, festivaler och biografer, vi kommer att drabbas av moraliskt förfall".

Värst är de på Twitter där de mobiliserar och domedags predikar. 

Men vanligt folk här i Riyadh tar deras svavelosande ord med ro, de är ändå relativt få de högljutt konservativa, och livet har ju faktiskt blivit bättre och människor mår bättre. Mycket bättre. Regnbristen till trots.

De flesta hoppas och tror att reformerna ska fortsätta, att det om bara några år inte ska skilja något i fri- och rättigheter mellan saudiska och västerländska kvinnor t.ex.

Men samtidigt är många rädda för de där konservativa krafterna. De som i slutet av 70-talet gjorde Kungadömet så strikt, hårt och slutet.

Störst rädsla ingjuter den religiösa polisen. De patrullerar fortfarande men har helt strippats på sina befogenheter, bland annat efter att de för några år sedan jagade ett par de ansåg ha syndat. Biljakten var så våldsam att mannen och ett barn dog och kvinnan fick sitt liv förstört

De hindrade också unga flickor på en internatskola i Mecka att fly från en brinnande sovsal. Branden hade brutit ut på natten, men den religiösa polisen ansåg att det var en styggelse att flickorna flydde ut från eldhavet halvnakna, de hade heller inga manliga förmyndare med sig. Därför hindrades de från att komma ut.

15 av flickorna dog.

En man som jag besökte häromdagen berättade att han torterats av den religiösa polisen. I flera dygn hölls han inlåst i en cell och misshandlades.

Hans brott: Han hade gått på date med en kvinna.

Båda greps, mannen misshandlades och torterades, kvinnan förnedrades. Båda drabbades av svåra depressioner efteråt.

Efter flera händelser som dessa fick kungahuset nog, för knappt två år sedan fråntogs den religiösa polisen sina befogenheter.

De ultrakonservativa längtar tillbaka till det hårda, stränga samhället, utan västerländskt inflytande och det de kallar moraliskt förfall.

Men det är ett samhälle som Saudiarabien aldrig kommer att bli igen, för när miljoner och åter miljoner unga nu har fått smaka på frihet, tänker de inte tillåta bakåtsträvande gubbar att ta den ifrån dem.