Bräckligt kulturarv i fokus

59 min

Vad ska vi bevara till eftervärlden? Det europeiska kulturarvsåret vill sätta ljus på frågan. P1 Kultur besöker en samling med 35 000 glasföremål och frågar: Vad är värdet av att spara ett duralexglas?

Identitet och religion är två komponenter den polska konstnären Katarzyna Kozyra arbetar med. Just nu ställer hon ut på Uppsala Konstmuseum under titeln Identity Bending. P1 Kultur har träffat henne. 

Konstnären Britta Marakatt Labba har rönt en hel del uppmärksamhet, både i Sverige och internationellt – förra året visades hennes broderier till exempel på Documenta, en av världens största återkommande konstutställningar. Nu ställer hon ut på Gävle konstcentrum – Måns Hirschfeldt har varit där.

Kulturarvet kan vara bräckligt, inte minst om det är gjort av glas. 2018 har utsetts till Det europeiska kulturarvsåret för att sätta ljus på värdet av att bevara tingen, platserna och idéerna som människan skapat. Men vad är det vi vill bevara? Vad är egentligen värdet av ett sparat duralexglas? P1 Kultur har besökt Kulturarvscentrum Småland med en samling av 35 000 glasföremål från hela landet.

Och vad är egentligen ett kulturarv? Och hur påverkas begreppet av dess allt större politiska laddning? Och borde det finnas en kulturarvskanon? Intervju med Ann-Louice Dahlgren och Lars Amreus, Riksantikvariämbetet.  

I dagens essä skriver Michael Azar, professor i idé- och lärdomshistoria, om faran med den fria människan. 

Programledare: Morris Wikström
Producent: Eskil Krogh Larsson

Musik som spelats i avsnittet

  • 13.24
    Adjagas - Dolos Biekkat
    Album: Mánu Rávdnji
    Bolag: Trust Me Records