Del 1/3. Det är biologin som spökar

29 min

Snickaren Erik är medveten om att kvinnor tänder på att han är hantverkare. Och han tycker att det är helt okej att bli objektifierad som man men önskar att kvinnor själva var medvetna om det.

– Det biologiska resonemanget är lite nervöst att prata om, säger 24-årige feministen Oskar till Mia när hon ringer upp. Framförallt för att det går emot den här idén om att män och kvinnor är lika skapta och att könet är en social konstruktion, fortsätter Oskar. Lyssnaren Ulla berättar att hon är elak mot sin man och funderar på om kvinnor har fått andra biologiska egenskaper än muskler för att kunna visa styrka.

I Det är biologin som spökar tar Mia Blomgren kontakt med några av alla de lyssnare som skrev till henne efter programserien Duktiga pojkar och misslyckade män om män och prestation.

– Det ordet som poppade upp den här gången i mailhögen var ordet ”biologi”, säger Mia. En kvinna som heter Johanna skrev att ” Det skulle kunna vara så att det är biologin som spökar när man är ute och letar efter Alfa-hannar.”

Möt Oscar, Erik och Ulla i det första programmet i serien Det är biologin som spökar av Mia Blomgren där hon pratar med lyssnare om vad det är att vara man eller kvinna och varför biologi har blivit ett tabu när vi pratar om manligt och kvinnligt?

Det här en uppföljning på Mias serie Duktiga pojkar och misslyckade män och ingår den evigt pågående programserien Könskriget.

Programmet ändes första gången 26 juli 2017.

Musik som spelats i avsnittet

 • 20.06
  The Righteous Brothers - Unchained Melody
  Album: The Collection
  Bolag: Universal Music
 • 20.06
  Annihilator - Invite It
  Album: Schizo Deluxe
  Bolag: UDR
 • 20.09
  Muddy Waters - Manish Boy
  Album: The Blues Album
  Bolag: SINETONE AMR
 • 20.11
  Def Con Dos - Toponoto Blues
  Album: Armas Pal Pueblo
  Bolag: DRO/EastWest Spain
 • 20.18
  Digiffects Sound Effects Library - Chickens Clucking and Rooster Crowing in Barn
  Album: Farm Sounds
  Bolag: Hot Ideas 2016
 • 20.31
  Muddy Waters - Manish Boy
  Album: The Blues Album
  Bolag: SINETONE AMR
 • 20.33
  The Righteous Brothers - Unchained Melody
  Album: The Collection
  Bolag: Universal Music
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista