Rörelsen som blev punkens födelse

59 min

Dessutom: Gunnar Bolin om Bergmans skämsfilm och allt om Alfons Åberg.

Gunnar Bolin från Bergmanpodden kommer till studion och berättar om innehållet i veckans poddavsnitt - nämligen filmen som Bergman inte vill kännas vid -  ”Sånt händer inte här” från 1950. En film som han försökte förbjuda offentliga visningar av i möjligaste mån. Men Gunnar Bolin och hans gäster: filmprofessorn Maaret Koskinen och regissören Marcus Lindeen har förstås sett den.

Det blir också ett porträtt av Alfons Åbergs skapare, Gunilla Bergström, vars bilder just nu visas på Nordiska akvarellmuseet i Skärhamn. Hon berättar att hon förvandlades från journalist till bilderboksmakare i samband med att hon skrev en artikel om skilsmässor och insåg att den saknade barnets perspektiv. 

Hanna Jedvik har besökt en utställning om de så kallade ”Bauhaus-situationisterna” – den skandinaviska grenen av situationismen – på Mjellby konstmuseum i Halmstad. Utställningen heter: ”Oenighet ger styrka - Bauhaus Situationiste 1960-1975”.

Situationisterna var en närmast revolutionär rörelse som ville förändra synen på inte bara själva konsten utan på hela samhället. Ur situationismen växte till exempel punken fram, så rörelsen har haft stor betydelse även för populärkulturen, långt borta från konstvärlden.

Psykoanalytikern och författaren Ulf Karl Olov Nilsson (UKON) har skrivit dagens OBS-essä om Göteborgsvitsen och det undermedvetna.

Programledare: Måns Hirschfeldt

Producent: Nina Asarnoj