Grått – en både eländig och elegant färg

54 min

I dessa dagar, när mångt och mycket utmålas som svart eller vitt, ska vi ta en titt på en färg som kombinerar dem båda – och ofta lugnar ner läget, den grå.

Grått är sannerligen inte den festligaste av färger. Den får ofta beskriva tråkmånsar, och understryka tristess. Grå vardag. Grå mus. Gråblek. Jämngrått. Grå eminens. Gråsosse.

Men, det också en färg som med jämna mellanrum lyfts fram i inredning och mode, men då med ord som stram och sofistikerad. Elegant med andra ord.

Det är också en snäll färg. Inte minst mot andra kulörer, som liksom lyfts fram och förhöjs av det grå.  Den saken kände den franske modeskaparen Christian Dior väl till.  Han var ett stort fan av färgen grå.

I slutet av 1940-talet inredde han sin flaggskeppsbutik på 30 Avenue Montaigne i Paris i pärlgrått, matchat med blekt rosa. Även husfasaden var – och är fortfarande – grå med vita detaljer. Grått var också en färg som han gärna använde sig av i sitt klädskapande. I sin bok ”The little dictionary of fashion” (modets lilla lexikon) skriver han en hyllning till just grått, som lyder såhär:

”Grått är den mest praktiska, användbara och elegant neutrala färgen. Den är underbar i flanell, underbar i tweed, underbar i ull. Och, om den passar din hy, finns det ingenting mer elegant än en aftonklänning av grå satäng. För vardagsklänningar, dräkter och kappor är färgen idealisk. Jag rekommenderar den alltid. Det är också en bra färg för accessoarer – för nästan allt fungerar till grått”.

I veckans program berättar vi mer om den grå färgen, och vårt förhållande till den. Vi pratar också med den före detta statsministern Ingvar Carlsson och journalisten Barbro Hedvall om begreppet "gråsosse".

Vi tar även en närmare titt på materialet betong och så träffar vi serietecknaren och illustratören Joanna Hellgren, som står bakom den hyllade serietrilogin Frances – en berättelse tecknad helt i blyerts, från mjukaste grått till mörkaste svart.

Veckans gäst är Imke Janoschek, redaktionschef på Residence.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.12
  Alfred St. John's Trinidad & Tobago Steelband - The Bee's Melody
  Album: Caribbean Romance Volume II
  Bolag: Dynamic Recording
 • 10.34
  Lars Roos - Jag ger dig min morgon
  Album: För Kärlekens Skull
  Bolag: Digital Distribution Latvia
 • 10.57
  Lullatone - Leisure Gardening
  Album: Thinking About Thursdays
  Bolag: Lulla-label
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista