Filmfredag: tema flykt på Berlinale och hälsokontroll av den svenska filmtidskriften

59 min

Dessutom: möte med Rupert Everett som spelar Oscar Wilde

I helgen avslutas filmfestivalen i Berlin, Roger Wilson har med sig intervjuer och tankar därifrån. Hör en intervju med Rupert Everett som skrivit, regisserat och själv spelar huvudrollen i The Happy Prince om den humoristiske, snabbtänkte och skandallöse Oscar Wildes sista år.
De senaste årens stora fokus på människors flykt över kontinenter och landsgränser har påverkat många filmskapare. Vi har sett tre filmer på temat.

Hur mår filmtidskriften idag? Minns du till exempel Cinema, Stardust eller Ingmar? De är ofta ambitiösa – och kortlivade. Nina Asarnoj har hälsat på hos Jacob Lundström som startade FLM, en tidning som har överlevt. Den finns på nätet och på papper och fokuserar på svensk film – men pappersvarianten är hotad av kaffe och bullar. Tidskrifterna är bortplockade från kioskerna till förmån för fika on the go. POV eller Point of View, startade för ett år sen av Jon Asp, med finansiering av distributören TriArt, och då direkt på nätet.

På Dansens hus i Stockholm gör Akram Khan Company
Until the lions. Akhram Khan har gjort sig ett världsnamn med att kombinera moderna dans med traditionell indisk kathakdans. Cecilia Blomberg var på premiären.

Veckans Klassikern gör ett nedslag i ett Shanghai på trettiotalet, en stad fylld av art deco, musik och danspalats. Där producerades filmen Förvandlingsflickan i genren "soft film", om en kvinna som klär ut sig till man. Filmen blev en stor succé men kan inte ses idag trots att den finns i det kinesiska filmarkivet. Tilde Lewin berättar filmens historia.

Programledare: Roger Wilson
Producent: Minna Grönfors

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.04
  The The - This Is The Day
  Album: London Town 1983-1993
  Bolag: Epic
 • 13.31
  Max Richter - Into The Airport Hallucination
  Album: Valse Avec Bachir
  Bolag: Parlophone France