Vildsvin, pingviner och en tjädertupp

96 min

Vi sänder från Sörmland där vi kommer de skygga, men allt vanligare, vildsvinen inpå livet. Vi möter också Magellanpingviner och sjöelefanter i Patagonien. Programledare är Mats Ottosson.

De blir fler och finns på allt fler ställen i Sverige – vildsvinen. På lördag kommer vi dem inpå livet då vår fältreporter Lena Näslund sänder från Öster Malma i Sörmland. Med hennes och jaktvårdskonsulent Anders Nilssons hjälp får vi reda på mer om detta skygga djur: hur de lever, vad de äter när marken tjälar och täcks av snö, hur stor skada de kan göra på jordbrukets grödor och om vi ska vara rädda för att möta gris i markerna.

Vi tar också en tur till södra Sydamerika – till Valdèshalvön i Patagonien. Där var Naturmorgons programledare Lasse Willén hösten 2014 och vi hörde om hans naturupplevelser där i ett specialprogram 2015.

Som många Naturmorgon-lyssnare vet dog Lasse 2016 och ett av hans reportage från Patagonien blev liggande, osänt. Tills nu.

Mats Ottosson, som själv besökt Valdèshalvön, presenterar nu Lasses reportage, där vi får möta marina djur som Magellanpingvin och sjöelefant.

I veckans kråkvinkel hör vi Tina-Marie Qwiberg, som brukar dryfta livets väsentligheter med Grannen. Oftast är de inte överens. Inte den här gången heller. Nu funderar Grannen på vad det där med biologisk mångfald ska vara bra för. Hur många arter av barkborrar behövs det, egentligen, undrar han.

Och så ringer vi till Skövde för att kolla varför en tjädertupp bor mitt i stan där.

Så här i februari får vi också tips om insekter att kolla efter just nu – snösländorna!

Programledare är Mats Ottosson.

Musik som spelats i avsnittet

 • 06.10
  Håkan Malmberg - Naturmorgon
  Kompositör: Håkan Malmberg
 • 06.24
  Digiffects Sound Effects Library - Crane Bird Version 1
  Album: Bird Sounds
  Bolag: Hot Ideas 2016