Min tid i Nordiska motståndsrörelsen

51 min

De vill störta demokratin och väntar på ett raskrig. Robert, Esa Henrik och Martin har varit med i Sveriges största nazistiska organisation. Varför gick de med? Vad händer när de vill hoppa av?

I arbetet med det här programmet har vi varit i kontakt med ett tiotal personer som har lämnat nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Några är rädda för konsekvenserna ifall de pratar. Andra säger att de redan har blivit hotade. Den som berättar om sin tid i organisationen stämplas som förrädare. 

– De hoppas såklart att dagen ska komma när de når makten och kan göra upp med förrädarna. Att hänga dem, som de ropar i sina demonstrationer. Att döda förrädarna, det är såklart vad de vill, säger Esa Henrik Holappa, tidigare chef för organisationens finska gren. 

Sveriges Radio har kartlagt Nordiska motståndsrörelsen. I två program ska vi höra personer som själva levt – eller lever – inuti det som av många beskrivs som en nazistisk sekt. Det här är det första programmet i en serie av två. 

I programmet förekommer våldsbejakade, rasistiska och antidemokratiska uttalanden. Sveriges Radio tar avstånd från den typen av uttalanden. Vi har valt att ändå ta med dem, eftersom de ger en förklaring till hur personer inom Nordiska motståndsrörelsen resonerar. 

Av Martin Jönsson och Sigrid Edsenius

Producent: Magnus Arvidson
Research: My Vingren
Slutmix: Ludvig Jansson