Kärlek och politik i London: Ekots Claes Aronsson i London

2:54 min

Utrikeskrönikan den 24 januari 2018. London.

London, det är onsdag.

Nedräkningen fortsätter.

Nu är det knappt fyra månader kvar till prins Harrys och Meghans bröllop. Intresset för parets kärlek är så stort att det faktiskt fått konsekvenser inom den brittiska politiken. Stora konsekvenser till och med för det EU-kritiska partiet Ukip. Det befinner sig nu i fritt fall, delvis på grund av Meghan Markle.

Det började i julas när Ukips partiledare 54-årige Henry Bolton stolt poserade med sin nya flickvän på ett foto som nådde de brittiska tidningarna. Han hade lämnat fru och barn för en 25-årig kvinna som stöttar partiet och som arbetar som fotomodell. Men bara några veckor efter det att romansen avslöjades portades kvinnan från partiet. Skälet var att hon skickat rasistiska kommentarer om Meghan Markle i flera sms till en bekant. Meddelandena som skickades förra året läcktes till Daily Mail on Sunday efter det att relationen med Ukip-ledaren blev offentlig.

Kvinnan hade bland annat skrivit att Meghan Markle fläckar ner den brittiska monarkin eftersom hon har en svart mamma.

När de rasistiska kommentarerna blev offentliga var Henry Bolton genast ute och sade att han avslutat relationen med kvinnan. Men bara några dagar senare fångades de på bild i Londons tunnelbana tillsammans. Fotografen tjänade drygt 15 000 kronor på fotot.

I helgen fick Ukips partiledning nog och uppmanade Bolton att avgå. Han vägrade. Större delen av Ukips ledning lämnade då sina poster i protest. Boltons framtid ligger nu i händerna på Ukips medlemmar som ska få rösta om han ska få vara kvar.

Den bespottade partiledaren måste nu övertyga medlemmarna om att han verkligen valt politiken framför kärleken trots att han uppenbarligen fortfarande har starka känslor för den unga kvinnan. Men det är tveksamt om det räcker i omröstningen. Hans fru blev i alla fall inte särskilt imponerad när han beskrev romansen som den lyckligaste perioden han upplevt på många år. En lycka som kanske hade kunnat bestå om det inte vore för intresset kring prinsbröllopet.

Vad tänker då hovet om allt det här? Ingenting officiellt så klart, och eftersom Meghan Markle stängt ned alla sina konton på sociala medier efter förlovningen kan hon inte svara den vägen som många andra skulle ha gjort i samma situation.

Nu får i stället EU-vännen Meghan Markle nöja sig med att ha bidragit till att ytterligare en spik har slagits in i kistan för Ukip. Kanske den sista.