KONSERT: Mozart, Vaughan Williams och Brett Dean

Här finns inget ljud

Förre detta chefsdirigenten Andrew Manze återvänder till Helsingborgs symfoniorkester som hedersdirigent och dirigerar Ralph Vaughan Williams och Mozarts Symfoni nr 40.

Mötet mellan konsertpubliken i Helsingborg och dirigenten Andrew Manze i ledningen för Helsingborgs symfoniorkester är av det varmare slaget. Han var deras chefsdirigent i åtta år, men slutade 2014, och är sedan dess deras hedersdirigent. Hans nya jobb som chefsdirigent för NDR Radiophilharmonie i Hannover har förlängts till och med säsongen 2020-2021.

När Andrew Manze återvände till Helsingborg för att dirigera Ralph Vaughan Williams Job: a masque for dancing och Wolfgang Amadeus Mozarts Symfoni nummer 40 i g-moll, passade han på att ytterligare bättra på kontakten med publiken, genom att själv introducera verken. Och det gör han på sitt speciella brittiska sätt, med kunskap kombinerad med humor och värme.

Andrew Manze berättade bland annat om hur modern Mozarts symfoni var för tiden då den skrevs, hur Mozart experimenterade och blev en viktig  förebild för senare kompositörer.

Mozarts symfoni nr 40 är en av få som han inte komponerade i en durtonart. Den har tolkats på olika sätt genom åren, och det har debaterat om den ska läsas som en passionerat våldsam historia med tragiska undertoner eller tvärtom, som charmig, gracil och antikt lätt i stilen.

Ralph Vaughan Williams kompositioner har stark påverkan från den brittiska folkmusiken som han själv medverkade till att samla in. Han räknas som Storbritanniens mest betydande symfoniker. Job: a masque for dancing, handlar om bibelns Job och de prövningar som Gud utsätter honom för.

Andrew Manze säger med glimten i ögat att verket om Job inte spelas så ofta utanför Storbritannien, och inte så ofta där heller, men att han är själv mycket förtjust i verket, som fler och fler ser som Vaughn Williams bästa.

I detta program möter vi även Brett Dean, tonsättare och musiker med många år i Herbert von Karajans Berlinfilharmoniker. Han var festivaltonsättare vid Malmö Chamber Musik 2017, där flera av hans verk uppfördes, både i konserthus och i kyrkan. En litet udda spelplats var i klubbmiljö på Klubb Krinolin, där han själv spelade viola tillsammans med Francisca Skoogh på piano i sin komposition Rooms of Elsinore.

Brett Dean gjorde succé med operan Hamlet i Glyndborne, och visst finns Shakespeare och Hamlet även i Rooms of Elsinore, med blodiga scener som utspelas på slottet Kronborg på andra sidan Öresund i Helsingör.

Konsert med Helsingborgs symfoniorkester
Dirigent: Andrew Manze

 1. Wolfgang Amadeus Mozart: Symfoni nr 40 g-moll
 2. Ralph Vaughan Williams: “Job: a masque for dancing”

Konsert 6/4 2017, Helsingborgs konserthus.

Producent: Lotta Waldenmark
Programledare: Lars Ekman

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.07
  Wolfgang Amadeus Mozart - Symfoni Nr 40 G-Moll
  Helsingborgs Symfoniorkester (Ork), Andrew Manze (Dir)
 • 19.50
  Ralph Vaughan Williams - Job: A Masque For Dancing
  Helsingborgs Symfoniorkester (Ork), Andrew Manze (Dir)
 • 20.37
  Brett Dean - Rooms Of Elsinore (2016)
  Brett Dean (Altfiol), Francisca Skogh (Piano)