KONSERT: Frank Peter Zimmermann spelar Schumann och Hindemith

Här finns inget ljud

Frank Peter Zimmermann, vida omtalad för sin virtuositet och vackra klang, besökte Berwaldhallen och Sveriges Radios Symfoniorkester. Dessutom, en konsert med världsberömda Raschèr Saxophone Quartet.

Zimmermann, som spelar på en Antonio Stadivari-violin från 1711, besökte Berwaldhallen senast 2016 och var nu alltså åter i Stockholm i januari där han bjöd han publiken på kammarmusik av Paul Hindemith liksom Schumans Fantasi för violin och orkester.

Frank Peter Zimmermann, en mångsidig konsertmusiker som redan som tioåring gav sin första konsert med orkester. Vida omtalad för sin virtuositet och vackra klang är Zimmermann en eftertraktad solist och kammarmusiker världen över.

Under sina sista aktiva år komponerade Schumann sina två verk för violin och orkester: Fantasin i C-dur och konserten i d-moll – men det var bara fantasin som kom att framföras under Schumanns livstid. Båda dessa verk låg därefter bortglömda i närmare 70 år.

Kammarmusik nr 4 för soloviolin komponerades sommaren 1925 för Hindemiths vän Licco Amar. Med stora variationer i besättningen skapade Hindemith ett levande och okonventionellt sound: inga violiner i ensemblen, men fyra vardera av viola, cello och kontrabas; två piccolaflöjter, Ess-klarinett, B-klarinett, basklarinett, två fagotter, kontrafagott, kornett, trombon, bastuba och fyra trummor.

Därefter följer Hector Berlioz Kunglig jakt och storm ur Trojanerna. Ödets ironi ville att när operan Trojanerna äntligen blev uppsatt på operan i Paris, så var det i en stympad version med många viktiga scener strukna.

Just jakt- och stormscenen blev så fördärvad vid premiären att det fordrades en paus på 55 minuter för att ställa allt till rätta igen så att föreställningen skulle kunna fortsätta. Under de resterande 20 föreställningarna var hela scenen struken.

I sin helhet framfördes Trojanerna först 21 år efter Berlioz död. Första fullständiga framförandet på originalspråk skedde så sent som 1969 på Covent Garden.

Efter Berlioz fortsätter Radiosymfonikerna under ledning av Daniel Harding med Schumanns Symfoni nr 4 i d-moll. Verket påbörjades i maj 1841 och uruppfördes i Leipzig den 6 december samma år, under titeln Symfonisk fantasi för stor orkester. Partituret hamnade i en byrålåda, och trots övertalningsförsök från goda vänner vägrade Schumann att låta trycka det. Det skulle dröja till 1853, innan verket blev uppfört i Düsseldorf, där Schumann för säkerhets skull dirigerade det själv.

Till sist i programmet hör vi Radiokören och världsberömda Raschèr Saxophone Quartet. Till dags dato har Raschèr Saxophone Quartet inspirerat över 350 tonsättare att dedikera musik åt dem, däribland Gubajdulina, Raskatov, Sandström och Xenakis.

I Berwaldhallen framför Radiokören och Raschèr Saxophone Quartet tillsammans Lera Auerbachs 72 angels.

Lera Auerbach är inte bara känd för sitt notskrivande utan även för sitt mörka, provokativa och sprudlande textskrivande. Skådespelare som Gérard Dépardieu och Sergej Jurskij har läst hennes dikter vid olika föreställningar.

Idén till körverket 72 Angels bar hon på i över tjugo år. Texten är inspirerad av Andra Moseboken, och kombinerar andlig tradition och mystik med sinnrik och fantasifull musik. För första gången i Sverige framförs det nu alltså av Radiokören, ett drygt år efter uruppförandet i Amsterdam, då liksom nu under ledning av Peter Dijkstra.

Robert Schumann: Fantasi C-dur.
Paul Hindemith: Kammarmusik nr 4 (1925).
Hector Berlioz: Kunglig jakt och storm ur ”Trojanerna”.
Robert Schumann: Symfoni nr 4 d-moll.

Sveriges Radios Symfoniorkester.
Solist: Frank Peter Zimmermann, violin.
Dirigent: Daniel Harding.

Lera Auerbach: 72 angels, in splendore lucis, för första gången i Sverige.
Radiokören och Rascherkvartetten.
Dirigent: Peter Dijkstra.

Producent: Carrie Budelman
Programledare: Tina Ahlin

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.07
  Robert Schumann - Fantasi C-Dur
  Sveriges Radios Symfoniorkester, Daniel Harding (Dir), Frank Peter Zimmermann (Vln)
 • 19.26
  Paul Hindemith - Kammarmusik Nr 4
  Sveriges Radios Symfoniorkester, Daniel Harding (Dir), Frank Peter Zimmermann (Vln)
 • 19.50
  Hector Berlioz - Kunglig Jakt Och Storm Ur ”Trojanerna”
  Sveriges Radios Symfoniorkester, Daniel Harding (Dir)
 • 20.04
  Sveriges Radios Symfoniorkester, Daniel Harding (Dir) - Symfoni Nr 4 D-Moll
  Kompositör: Robert Schumann
 • 20.40
  Radiokören, Rascherkvartetten, Peter Dijkstra (Dir) - 72 Angels, In Splendore Lucis
  Kompositör: Lera Auerbach
 • 22.04
  Jakob Lindberg - Ricercar No. 33
  Album: Italian Lute Virtuosi of the Renaissance