Ska värdigheten återerövra Pragborgen? Ekots: Daniela Marquardt. Prag

3:16 min

Utrikeskrönikan fredag den 26 januari. Prag

Prag fredag

Jag skramlar fram med spårvagnen och håller utkik efter presidentvalsyran. Men det syns inte mycket. Då och då dyker en valaffisch upp och det är alltid samma. Porträttet på sittande presidenten och parollen: Stoppa migranterna och Drahos. Det här är vårt land. Välj Zeman!

Herr Zeman själv säger att han inte har en aning om vem som står bakom plakaten, trots att de är undertecknade med Zemans vänner.

Spårvagnen på linje 22 gnisslar vidare över floden Moldau och högt däruppe på höjden breder den mäktiga Pragborgen ut sig. Här hoppas 73-årige Milos Zeman på ytterligare fem år i presidentpalatset. Och han satsar på det tema han så framgångsrikt värvat stöd med de gångna fem åren. Mot invasionen, som han kallat strömmen av flyktingar och migranter till Europa 2015.

Muslimer går enligt Zeman inte att integrera därför valdes några kristna flyktingar ut och gavs en fristad i Tjeckien för att ändå visa på generositet. Omvärlden bjöds in att beskåda hur väl omhändertagna de var men när teatern var över tog de sitt pick och pack och satte sig på en buss till Tyskland.

Andra prioriterade frågor i Zemans temakatalog har varit ändrade vapenlagar så att det blir enklare att skaffa skjutvapen. Och att värna om den diskriminerade minoriteten rökare.   

Det måste vara en av få gemensamma nämnare mellan den nuvarande presidenten och hans mest kände företrädare, kedjerökaren Vaclav Havel. För övrigt kunde kontrasten knappast vara större till författaren och den politiske dissidenten som blev landets förste statschef efter sammetsrevolutionen 1989. 

Ingen person har väl som Havel präglat bilden av Tjeckien i omvärlden. Humanism, tolerans, demokrati, respekt och anständighet, det var  beskrivningar av Havel som överfördes på hela landet. Säkert var också det förenklat om ett land som genomlevt en så dramatisk historia.

Igår träffade jag en av Havels nära rådgivare under hans tid som president.

– Jag brukade säga till honom att han ägnade sig åt falsk marknadsföring. Han gav Tjeckien ett bättre rykte än det förtjänade. Nu ser vi effekterna, sa den tidigare rådgivaren och suckade över tillståndet i sitt land.  Egentligen handlar det här valet bara om en sak, om värdighet, förklarade han.

Tjeckerna ser upp till sin president och från den upphöjda Pragborgen förväntar de sig att det ska stråla ut en klok och moralisk auktoritet som håller samman landet, inte en polariserande kraft som drämmer näven i bordet och i sin egensinniga uppfattning om vad som är roligt,  skämtar om att en kalasjnikov är en bra problemlösare. 

Nu vill tjeckerna se anständigheten återerövra Pragborgen, förutspår Vaclav Havels vän.  Önsketänkande eller realitet? Imorgon vet vi.