Masjas resa - Pussy riot sex år senare

59 min

Om några veckor förväntas Putin bli omvald som president i Ryssland. Vid förra valet för sex år sedan hamnade konstnärsgruppen Pussy riot mitt i turbulensen kring protesterna mot det politiska systemet.

I samband med det ryska presidentvalet 2012 greps tre unga kvinnor från den feministiska konstnärsgruppen Pussy riot för en regimkritisk protestaktion i en katedral i Moskva. De följande fängelsedomarna uppfattades av många som en varningssignal från staten till den ryska proteströrelsen. "Masja", eller Maria Aljochina, var en av Pussy riot-aktivisterna som dömdes. För fyra år sedan frigavs hon och är fortfarande en politisk aktivist. Nyligen kom också hennes internationellt uppmärksammade debutbok Riot Days som till stor del handlar om hennes tid i fängelse. P1 Kulturs miniserie Masjas resa är berättelsen om Pussy riot och Maria Aljochina.

Just nu visas utställningen Concrete matters på Moderna museet i Stockholm - ett 70-tal verk från 1930- till 1970-talet från Argentina, Brasilien, Uruguay och Venezuela. Utställningen är en del av museets satsning En större värld där man vill fylla vad man menar är vita fläckar på den konsthistoriska kartan. Samtal med konstkritiker Cecilia Blomberg.  

Hur kom Västeuropa, som kan betraktas som en historisk bakgård till Asien och Medelhavsländerna, att bli en global och dominerande makt? I dagens essä från OBS har mikrobiologen Farshid Jalalvand läst tre böcker om mänsklighetens historia, för att få svar på frågan - och för att indirekt få svar på frågan om varför Stålmannen, Jesus och Jultomten måste vara vita.

Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson