Musik och dramatik förenas på scen

59 min

Lars Rudolfssons dramatik och Frida Hyvönens musik förenas nu på Kulturhuset Stadsteaterns scen - båda två gästar dagens P1 Kultur.

Musikern Frida Hyvönen har ofta använt sig av ett dramatiskt berättande i sin musik. Dramatikern och regissören Lars Rudolfsson har å sin sida ofta låtit musiken spela stor roll i sina pjäser. Nu möts de i Kulturhuset Stadsteaterns uppsättning Ilya som har premiär imorgon. Idag gästar de P1 Kultur. 

Konstnären Sten Eklunds verk Kullahusets hemlighet från början av 1970-talet berättar om en ung botaniker som ger sig ut i vildmarken för att samla material till en uppsats men hamnar på en märklig plats. Just nu visas ett fyrtiotal handkolorerade etsningar ur verket på Uppsala konstmuseum. Och där är det också releasekonsert i dag, för ett album inspirerat av Sten Eklunds konstverk. Vi har träffat upphovsmännen Henrik von Euler och Rickard Jäverling.

Malin Wättring är saxofonist och tonsättare. Hon blev årets tonsättare 2017 på Sveriges Radios Jazzkattengala. Nu har hennes tredje album Harvest släppts; det är hennes kvartett och Bohuslän Big Band som möts. Märet Öman recenserar. 

Veckans ord tar den här veckan sin början ungefär 2700 år tillbaka tiden. Olof Åkerlund har läst en ny översättning av Illiaden och Odysseén och hittat ett ord som säger lika mycket om vår samtid som vår dåtid.   

Vad är egentligen en nyhet? Något som avviker från mönstret, är en vanlig aspekt som brukar lyftas fram. Donald Trump har under det dryga år han varit Förenta Staternas president gång på gång skildrats som en avvikare. Men är han verkligen det? I dagens essä från OBS skriver Mikael Timm om behovet av en annan politisk journalistik - kanske är det rent av konstkritikern som förstår Trump bäst? 

Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson

Musik som spelats i avsnittet

  • 13.40
    Malin Wättring 4 with Bohuslän Big Band, Malin Wättring - Harvest
    Album: Harvest
  • 13.41
    Malin Wättring 4 with Bohuslän Big Band, Malin Wättring - Magnolia
    Album: Harvest