Niki de Saint Phalle – en färgsprakande formföregångare i tiden

54 min

Veckans Stil ska vi ägna åt en färgsprakande föregångare som inspirerat en hel del personer inom både konst och mode under årens lopp, den fransk-amerikanska konstnären Niki de Saint Phalle.

Hon var en av de första kvinnorna som bokstavligen tog stor plats i allmänheten – hennes gigantiska konstverk i knalliga färger kan man än idag se på olika torg och i parker runt världen, inte minst här i Sverige där skulpturgruppen "Paradiset" är placerad vid Moderna Museet i Stockholm. Det var också där hon gjorde succé och skandal med den 25 meter långa kvinnoskulpturen "Hon – en katedral" 1966.

Idag har nya generationer börjat upptäcka – och hylla – Niki de Saint Phalle som en föregångare, på flera sätt. Modehuset Diors nya chefsdesigner Maria Grazia Chiuri lyfter till exempel upp henne som en stor, feministisk inspiratör. Hon präglar märkets mode för våren och sommaren 2018.

I veckans program pratar vi mer om konstverket  "Hon – en katedral" med författaren och forskaren Andreas Gedin. Vi pratar också med tarotläsaren Ebba Bjelkholm om den stora skulpturpark som Niki de Saint Phalle skapade i Toscana i Italien och som öppnade för allmänheten 1998 – en park inspirerad av de 22 kort från tarotkortleken som brukar kallas för Stora Arkanan. Och så träffar vi modeskaparen Emelie Janrell.

Veckans gäst är Ingela Håkansson Lamm, textilkonstnär.

Musik som spelats i avsnittet