Om kläder och barn: Ekots Jan Andersson, Bryssel

3:10 min

Utrikeskrönikan tisdag 30 januari. Bryssel

Bryssel tisdag.

Det är vinter här i Bryssel, kanske inte så där väldigt mycket snö-eller rättare sagt, ingen snö alls, men grått, regnigt och blåsigt.

Snön brukar bli liggande i högst någon vecka per år. Än så länge har det bara kommit snöblandat regn, hagel och vanligt regn. Och några dagar har det varit minusgrader. Inte så många men några stycken grader under nollstrecket.

Min fru och jag tar på våra barn rejäla kläder när som ska ut och leka, både tjocka jackor, vadderade byxor som är gjorda för att tåla vatten och blöta utomhuslekar i gyttjan, kängor med tjocka sulor och som är impregnerade för att hålla vätan ute. Mössor och vantar är ju självklart. Kort sagt - vi tar på våra barn rejäla utomhuskläder, precis som om vi bott i Sverige. Det är ju självklart att barnen ska kunna få leka utan några väderbegränsningar. Eller hur?

Här är i Belgien är vi rätt så ensamma häromkring att se till att våra barn har sådana här, i våra ögon - självklara utomhuskläder. Va' tänker säkert rätt så många av er som lyssnar och som precis som min fru och jag är småbarnsföräldrar.

Jo, hör här. På lekplatsen här intill är våra barn undantag när det gäller rejäla utomhuskläder i regnlandet Belgien, någon har berättat för mig att det är ungefär 250 regndagar per år här. Inte hela dagar men ändå, Men att det är ett regnland märks inte på barnens kläder.

På lekplatsen här om dagen när det duggregnade och när regnet gjorde såväl rutschkanor som sitsen på grävskopan i sandlådan dyblöta, så hade många små flickor kjol med strumpbyxor, tunna tights eller mjukisbyxor. Flera av pojkarna hade sportbyxor eller jeans. Gummiskor, färgglada skor i tjockare plastsula hade någon annan eller sockiplast.

Flera barn hade stickade tröjor, i regnet. Inga andra barn - förutom våra barn - hade några vinterkängor, fordrade impregnerade byxor för att motstå väta eller tjockare jackor. Mössor och vantar hade dom inte heller, det hade våra. Barnen gick runt dör på lekplatsen i sina - får jag förmoda tämligen genomsura kläder. Föräldrarna hade inte så mycket bättre väderanpassade kläder. Stickade tröjor är för mig rätt så främmande när det är blött ute...

Samma sak är det faktiskt på barnens skola. Våra barn är de barn som-i mitt partiska inlägg-har bäst väderanpassade kläder. Eller snarare oftast har bäst kläder. Problemet är att i skolan så uppmuntras inte barnen att ta på sig överdragsbyxor, alltså våra barn - inga andra barn har tjocka överdragsbyxor eller vinteroveraller. Skolan förklarade för oss att det är jobbigt för personalen att hjälpa barnen om de ha overaller, samma sak är det med överdragsbyxor. Men hur blir det då när det regnar ute då, är det säker någon som undrar över just nu?

Jodå, barnen får ju gå ut på rasten ändå - i jacka och mössa.

Blir jeansen, mjuksbrallorna, strumpbyxorna eller kjolen blöt när barnen åker på den regnvåta rutschkanan eller tumlar runt på lekplatsen utan regnskydd, så tas klädesplaggen på nederdelen av kroppen av och läggs i skolans torkskåp eller torktumalaren - men det där med förebyggande arbete för att motverka regnblöta barn - det finns inte här - i alla fall har inte jag sett det.