Aida av Giuseppe Verdi

Här finns inget ljud

Direkt från premiären av Aida på Kungliga operan i Stockholm. I titelrollen hör du Christina Nilsson, som gör sin debut på Kungliga operan.

Man hör ju fortfarande då och då att Aida skrevs till invigningen av Suezkanalen, men detta är inte riktigt sant. Som en del av festligheterna kring kanalens invigning, byggdes också ett nytt operahus i Kairo och det var en Verdi-opera som gavs vid invigningen, men inte Aida, utan Rigoletto.

Från egyptiskt håll, hade man bett Verdi att skriva ett ode till festligheterna, men Verdi hade nekat. Men 1870, kom han att efter en del diskussioner om pengar och annat, att komponera en opera speciellt för Kairooperan och det blev då Aida.

Tanken var att operan skulle uruppföras i januari 1871, men politiska komplikationer kom emellan och premiären ägde inte rum förrän på julafton samma år och operan blev en enorm framgång. Och den har ju behållit sin popularitet sedan dess.

Handlingen är förlagd till Egypten på faraonernas tid, även om exempelvis soldaterna i den här nya uppsättningen är kostymerade som nutida kommandosoldater med maskingevär och kulsprutor.

Det är krig i Mellanöstern, då som nu och den unge Radames utses till befälhavare för de egyptiska styrkorna. Han är i hemlighet förälskad i Aida, en etiopisk prinsessa som nu är fången i Egypten och slav åt den egyptiske kungens dotter, Amneris. Hon, å sin sida, älskar Radames, så det är upplagt för konflikt, en konflikt som slutar i tragedi.

Som Aida hör vi Christina Nilsson, som gör sin debut på Stockholmsoperan i den här rollen. Radames är den italienske tenoren Ivan Defabiani som sjungit en hel del Verdi-roller tidigare, exempelvis i Nabucco, Maskeradbalen och La Traviata.

Opera i fyra akter. Libretto: Antonio Ghislanzoni.
I huvudrollerna:
Aida - Christina Nilsson
Amneris - Katarina Dalayman
Kungen - Lennart Forsén
Radamès - Ivan Defabiani
Ramfis - Alessio Cacciamani
Amonasro - Johan Edholm
En budbärare – Daniel Ohlmann
En prästinna – Angela Rotondo
Kungliga operans kör
Kungliga hovkapellet
Dirigent: Pier Giorgio Morandi
Regi: Michael Cavanagh

Direktsändning från premiären på Kungliga operan, Stockholm.

Producent: Diyar Boskani
Programledare: Sara Norling och Per Lindqvist

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.02
  Giuseppe Verdi - Aida, Akt1
  Aida - Christina Nilsson. Amneris - Katarina Dalayman. Kungen - Lennart Forsén. Radamès - Ivan Defabiani. Ramfis - Alessio Cacciamani. Amonasro - Johan Edholm. Kungliga Operans Kör. Kun...
 • 19.43
  Giuseppe Verdi - Aida, Akt2
  Aida - Christina Nilsson. Amneris - Katarina Dalayman. Kungen - Lennart Forsén. Radamès - Ivan Defabiani. Ramfis - Alessio Cacciamani. Amonasro - Johan Edholm. Kungliga Operans Kör. Kun...
 • 20.59
  Aida - Christina Nilsson. Amneris - Katarina Dalayman. Kungen - Lennart Forsén. Radamès - Ivan Defabiani. Ramfis - Alessio Cacciamani. Amonasro - Johan Edholm. Kungliga Operans Kör. Kun... - Aida, Akt3
  Kompositör: Giuseppe Verdi
 • 21.32
  Aida - Christina Nilsson. Amneris - Katarina Dalayman. Kungen - Lennart Forsén. Radamès - Ivan Defabiani. Ramfis - Alessio Cacciamani. Amonasro - Johan Edholm. Kungliga Operans Kör. Kun... - Aida, Akt4
  Kompositör: Giuseppe Verdi
 • 22.21
  Ferruccio Busoni, Piano - "Rigoletto": Kvartetten (Pianorulle)
  Kompositör: Giuseppe Verdi, Arr. Liszt