Den fars som kallas egyptisk valrörelse: Ekots Cecilia Uddén i Kairo

3:24 min

Utrikeskrönikan onsdag 31 januari 2018. Kairo

Här är Kairo, onsdag.

Och det senaste twitterskämtet i den surrealistiska fars som kallas egyptisk valrörelse är att president Sisis ende utmanare lovade: om jag vinner presidentvalet så ska jag skänka segern åt Sisi, för min fru älskar honom.

En fräck anklagelse tycker vissa - nu när Sisi äntligen fått en motkandidat, men de allra flesta har ändå haft svårt att ta rivalen på allvar. Moussa Mustafa Moussa, som han heter, en relativt okänd politiker, lämnade in sina papper till valmyndigheten en kvart före stängningsdags i förrgår, sista dagen att anmäla sig som kandidat i presidentvalet, och då blev det skrattfest bland journalister som upptäckte att Moussa hade Sisi som omslagbild på Facebook - med en uppmaning att stödja den sittande presidenten ytterligare en mandatperiod.

Till och med Sisis starkaste supporters bland egyptiska Tv-programledare, verkade ha haft en föraning om detta, en av de sa: snälla gör inte detta mot oss, gräv inte fram en kandidat ur frysen! efter att den ene seriöse kandidaten efter den andre, drabbats av olyckliga omständigheter som i en i deckare av Agatha Christie. Där fanns den tidigare premiärministern Ahmed Shafiq som försvann under mystiska omständigheter när han återvände till Egypten från Dubai för att starta sin valkampanj, en 42-årig överste som dömdes till 6 års fängelse, den tidigare överbefälhavaren Sami Anan som greps av militären och anklagades för uppvigling. Efter det hoppade ytterligera två kandidater av och 8 oppositionspartier har tillsammans med ett antal kända politiska profiler uppmanat till bojkott.

Egypten, som för sju år sedan störtade en diktator och en gång i tiden var Arabvärldens mest inflytelserika land, har reducerats till en illa skriven absurdistisk satir som gränsar till galenskap, som en kommentator uttryckte det, och västvärlden väljer att blunda eftersom politisk repression ändå är att föredra framför syriska scenarier och miljontals egyptiska båtflyktingar.

Men valfarsen i Egypten gör också att länder som helt saknar ens en chimär av ett demokratiskt val, framstår som mindre oaptitliga. Se bara på Mohamed bin Salman i Saudiarabien, sa en bedömare, han bedriver ju en valkampanj utan att behöva gå till val. Den Saudiske kronprinsen presenterar framtidsvisioner, lättar på sociala restriktioner och öppnar biografer - han blir populär bland de unga och säkrar ett väljarstöd utan att behöva ägna sig åt besvärliga demokratiprocesser. Och i fören arabemiraten, där man till och med tillsatt en Lyckominister, är ambitionen att skapa världens lyckligaste folk - och för det anses inte krävas några demokratiska val 7 år efter den arabiska våren.