Den lysande näsan i Jordbro – reportage om "Konst händer" i miljonprogrammen

38 min

Att påverka en plats genom konst - om ett rivningshotat kulturhus i Jordbro och att synliggöra flyktingarnas gästfrihet i Boden. Lyssna på den första delen i P1 Kulturs reportageserie Konsten är på väg att bliva allas.

Alla delarna i reportageserien hittar du under artikeln

Kulturministern har varit i Jordbro i Haninge och invigt Konst händer-festivalen. Och åkt hem igen. Kvar är en lysande näsa utanför det rivningshotade Kultur- och föreningshuset i centrum.

Konst händer, så heter Statens Konstråds regeringssatsning i 15 miljonprogramsområden under 2016-2018 där man vänt på beställarprocessen och låtit civilsamhället söka med platser att påverka genom konst. Konstnärerna har kopplats in i ett senare skede.

Vilka frågor är det då som konsten ska svara på? Fanns det ett krav uppifrån att göra något positivt?

"Många ansökningar handlade om platser där man kan mötas utan att vara konsument", säger Lena Fromm, projektchef för Konst händer på Statens Konstråd. "Många påtalar bristen på trygghet och att man vill synliggöra och lyfta sin plats."

"Vi var nog ovanligt bångstyriga", säger Göran Lidbrink från Jordbro världsorkester, som var den som skrev ansökan, från början för att rädda det rivningshotade Kultur- och föreningshuset i centrum.

"Vi är ju ett producerande kulturhus", säger Justina Meyer från Blå vägen.

Flera konstnärer har kommit och gått under Konst händer-arbetet i Jordbro där man kämpat för att få arbeta med lokala konstnärer och skapa kollektivt.

Den palestinska arkitekten Sandi Hilal arbetar i Boden tillsammans med Yasmeen Mahmoud och Ibrahim Haj Abdulla med att expandera ett vardagsrum i asylboendet på Prästholmen i Boden till en offentlig plats för hela staden, och därigenom vända på begreppen gäst och värd.

"Jag synliggör bara något som Yasmeen och Ibrahim ändå gör", säger Sandi Hilal. "Deras gästfrihet får genom konsten en ny dimension."

Lyssna på Katarina Wikars reportage i ljudlänken ovan