Karnevalsyra och politisk kaos: Daniela Marquardt, Berlin

3:06 min

Utrikeskrönika den 13 februari 2018. Berlin.

Berlin, tisdag.

Medan ni i Sverige kanske ser fram emot att få frossa i semlor denna fettisdag sover tyskar – åtminstone i de katolska delarna – ruset av sig efter gårdagens utsvävningar när karnevalsveckan nådde sin kulmen.

I städerna längs floden Rhen, karnevalens högborgar Köln, Mainz och Düsseldorf, är Rosenmontag för många inte bara veckans utan årets höjdpunkt. Månader av förberedelser, enligt riter och traditioner som förts vidare genom århundraden, exploderade igår i en färgsprakande, fräck och fantasifull karnevalsparad.

Bara till Köln lockas en miljon besökare, som klär ut sig i de knasigaste kostymerna. Den lokala ölen, Kölsch, flödar. Pussar delas frikostigt ut till kända och okända och flera ton karameller kastas ut över folkhavet när karnevalståget drar fram. Vagnarnas motiv överträffar varandra i att häckla överheten, till exempel Donald Trump och Kim Jong Un i form av jättebebisar som mäter och jämför symboliska kanonrör mellan benen.  

Till årets favorittema hör förstås den oändligt utdragna regeringsbildningen. Lokala makthavare i all ära men det finns knappast några som de spralliga rhenländarna älskar att håna så mycket som präktiga politiker långt borta i Berlin. Och en del av ursprunget till spexandet sägs härröra från tiden då det protestantiska Preussens välde också omfattade de katolska områdena kring Rhen. Makthavarna försökte förgäves stoppa folkets sarkastiska utsvävningar. Men 200 år senare fortsätter det att fira nya triumfer år efter år.

Som anspelning på försöken att bilda en stor koalition, är Angela Merkel och Martin Schulz på en av vagnarna på väg att mötas i en förödande frontalkrock i ”stora kollisionsgungan”.  På en annan vagn syns de som halvnakna gamlingar, inbegripna i någon form av övervintrade politikers påldans.  

Här i Berlin brukar man mest skaka på huvudet åt det utdragna festandet där borta i de södra och västra delarna av landet. Det som också går under namnet den femte årstiden lider nu mot sitt slut med fastetisdagen och askonsdagen. Då bjuder de politiska partierna traditionsenligt till fest, där de politiska motståndarna hånas hejdlöst i en sista sarkastisk urladdning.

Men medan karnevalsfirarna snart återgår till vardagen, får kaoset i Berlin resten av landet att skaka desto mer oförstående på huvudet. Med socialdemokratiska alfahannar som slåss om mäktiga positioner och med kristdemokratiska ungtuppar som försöker jaga flockledaren Merkel från tronen tycker många att den politiska askonsdagen verkar etablera sig som ett permanent tillstånd här i huvudstaden.