Den klockälskande ministern: Margita Boström i Bangkok

3:13 min

Utrikeskrönikan den 7 februari, Bangkok

Bangkok onsdag,

Mr Rolex, Mr Bling bling, Mr Time ... De satiriska benämningarna på militärjuntans andreman är många just nu. Thailands Watchgate startade med ett nytt lag foto som skulle tas av juntan efter den senaste ommöbleringen för ett par månader sedan.

Det var en strålande dag så fotot skulle tas utomhus. Solen stack till i ögonen på Vice premiärministern, tillika försvarsministern, Prawit Wongsuwon så han sökte skugga med hjälp av sin hand.... Och klick där tryckte pressfotograferna av sin kameror.... Kanske för att få en lite annorlunda bild än den uppsträckta som var tänkt.

Men så var det några som började studera bilden lite närmare.. Nämligen vad man såg på Prawits högra handled och ringfinger. På armen satt en klocka av dyrbaraste slaget och på fingret en ring med stor, mycket stor, diamant.

Flera medier kom fram till att klockans värde var nästan motsvarande 740 000 kronor och ringens dryga 980 000 kronor. Det hade ju inte varit någon fara om Prawit bara hade uppgett att han ägde dessa dyrgripar i den deklaration som alla i juntan var tvungna att göra när de tillträdde. Men där fanns inget om vare sig ring eller klocka.

Just Prawit Wongsuwon anses vara en av hjärnorna bakom militärkuppen där man angav just korruption som ett skäl till att man kände sig tvingade att ta över från den folkvalda regeringen för nu snart fyra år sedan.

Hans förklaring till Antikorruptionsbyrån var att han hade lånat klockan av en vän men nu lämnat tillbaka den och ringen ja, den hade han fått av sin mamma.

Under tiden som den lilla utredningen pågick nagelfar de medierna alla bilder med Prawit Wongsuwon. Och se de fann - totalt 25 lyxklockor till ett sammanlagt värde av motsvarande cirka 10 miljoner kronor.

Antikorruptionsbyrån, vars högste chef är mycket god vän med Prawit, begärde in nya förklaringar till hur vice premiärministern kunde ha så många dyra klockor. Förklaringen nu är densamma som tidigare ... Klockorna var lånade av vänner men nu återlämnade. 

Vid det här laget har hela klockaffären växt till en politisk skandal som smittat av sig på juntaledaren Prayut Chan - o-chas popularitet. Men än finns inga tecken på att den klockälskande mannen skulle sparkas ur regeringen trots att denna Watchgate bidragit till att man sett en liten politisk proteströrelse växa fram den senaste månaden som en del menar kan vara början på slutet för juntans både popularitet och  vara. 

Det har inte hjälpt att Juntaledaren Prayut visat att han har deklarerat innehavet av sin över 60 000 kronors klocka.

I övrigt är det numera ganska klockfritt på de höga militärernas armar.