Kjerstin Dellert - den mångfacetterade operastjärnan

54 min

En sällsynt mångfacetterad sångare som revolterade mot vad som ansågs fint och fult - vi minns Kjerstin Dellert som gick bort igår. Dessutom: den andra och sista delen i miniserien om Pussy riot och essä om ordets makt.

Kjerstin Dellert började som schlager- och jazzsångerska och först senare blev hon känd operasopran och därefter folkkär och ett ansikte som ofta dök upp i den breda tv-underhållningen. Samtal om Dellerts liv och verk med Expressens operakritiker Gunilla Brodrej.  

Nästa vecka är det presidentval i Ryssland. Förra gången, för sex år sedan, var det ett konstnärskollektiv som hamnade sökljuset - Pussy riot. Gruppens performance i en katedral i Moskva ledde till fängelsestraff för flera medlemmar. P1 Kultur har träffat en av de som fängslades, Maria Aljochina. Masja, som hon kallas, kom i höstas ut med en uppmärksammad bok om tiden i fängelse och i första delen förra veckan kunde ni höra henne berätta om Pussy Riots aktioner och om rättegången. Dagens avsnitt i miniserien Masjas resa har underrubriken Boken, teatern och våldet och handlar om tiden i fängelse och vad som hände när hon blivit fri igen. Reportage av Fredrik Wadström

I dagens radioessä från OBS reflekterar idéhistorikern Michael Azar över ordens ofantliga makt och frågar sig: Hur förhindrar man att svärdet avslutar vad tungan påbörjat?

Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson

Musik som spelats i avsnittet

  • 13.16
    Kjerstin Dellert - Carmen, Act I: Seguidilla: Pres des reparts de Seville
    Album: Great Swedish Singers: Kjerstin Dellert (1955-1965)