Elton John – en av musikvärldens mest spektakulärt klädda män säger hejdå med en modeskräll

54 min

Elton John är en man som aldrig mött några platåskor som varit för höga, glasögon som varit för glittriga eller plagg som var för prilliga att bära på scen. I veckans Stil synar vi honom i sömmarna.

Till en stor konsert i Central Park i New York 1980 lät Elton John till exempel sy upp en jättelik Kalle Anka-kostym, inklusive rejält tilltagen ankstjärt – vilket gjorde det svårt för honom att sitta vid pianot. Han har också varit klädd som Mimmi Pigg. Och som frihetsgudinnan.

Elton John har heller inte tvekat att bära små blanka satängshorts och knästrumpor. Självklart har han burit jättelika glasögon med femtiosju blinkande lampor, som krävde ett batteri, stort som en ölback. Glasögonen formade namnet ”Elton”.

För Elton John såg tidigt till att skaffa sig en spektakulär stil på scen som blev hans signum, och som han kom att excellera i. 1970 tog hans enastående karriär tog full fart och han körde snart om de flesta andra artister vid tiden, inte minst i fråga om framgångssiffror.

Och ju framgångsrikare han blev, desto större och knasigare blev hans scenkostymer. Utstyrslar som i viss mån låg i linje med tidens glamrock-era med killar i satängbyxor, platåskor och fjäderboor. Men Elton Johns garderobsförebilder fanns inte bland glamrockare, de fanns snarare hos Cher, vars kostymör Bob Mackie han kom att anlita för plagg som sprakade av färg, fantasi och gränslöshet.

En stil som fått det italienska modehuset Guccis chefsdesigner Alessandro Michele, som älskar de utspejsade delarna av 70-talets mode, att slå små volter av glädje. Idag har Gucci fått i uppdrag att, tillsammans med Elton John, utforma scenkläderna till hans kommande, och sista, turné. För efter femtio år i musikbranschen varvar nu Elton John ner med en tre år lång avskedsturné, jorden runt – Farewell Yellow Brick Road Tour.

I veckans program berättar vi mer om Eltons Johns karriär – och inte minst hans garderob.

Vi träffar också den hyllade popmusikern Sibille Attar, snart aktuell med nya EP:n Paloma's Hand. Till skillnad från Elton John har hon ett ganska ambivalent förhållande till kläder och stil. Måste man som artist vet exakt hur man vill se ut?

Vi pratar även med journalisten och författaren Karolina Modig om att börja samla på konst. Elton John samlar nämligen på fotokonst sedan många år tillbaka. Och så tar vi en närmare titt på fenomenet med att bli adlad.

Veckans gäst är Nils Hansson, musikkritiker på Dagens Nyheter.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.06
  Elton John - Goodbye Yellow Brick Road
  Album: Goodbye Yellow Brick Road
  Bolag: Universal Music
 • 10.14
  Colleen - November
  Album: A flame my love, a frequency
  Bolag: Thrill Jockey
 • 10.18
  Sibille Attar - RUN
  Album: Paloma's Hand
 • 10.24
  The Swingle Singers - Largo [Harpsichord Concerto No. 5 in F minor BWV 1056]
  The Swingle Singers
  Going Baroque
  Etikett: Universal Music Ireland Ltd.
 • 10.46
  Elton John - Your Song
  Album: Elton John
  Bolag: Universal Music
 • 10.48
  I Solisti Di Zagreb - Concerto for Strings in A Major, RV 158: III. Allegro
  I Solisti Di Zagreb
  100 Essential Vivaldi Classics
  Etikett: Hhpvrdigital
 • 10.49
  Ace of Base - All That She Wants
  Album: All That She Wants (The Remixes)
  Bolag: Playground Music