Kattugglor, silverfiskar och en gultoppad volangnuding

96 min

I marsnatten hoar ugglorna. Vår fältreporter Martin Emtenäs lär känna en av de vanligaste - kattugglan. Vi träffar också en långsprötad silverfisk. Programledare är Joacim Lindwall.

Vårvinter! Det är en bra säsong för att lyssna på ugglor. Vår fältreporter Martin Emtenäs hölls vaken av en ihärdig kattugglas sång häromnatten. Och nu beger han sig till sjön Käxten i Östergötland, för att tillsammans med ugglekännarna Stig Lindvall och Rickard Fredriksson lära sig mer om denna uggla. Förr i tiden ansågs den förebåda ond bråd död. Vilket givetvis är sant - om man är en sork.

Och så träffar vi den långsprötade silverfisken Frans. Han ser ut ungefär som en vanlig silverfisk, men är lite större, har längre stjärtspröt och antenner, mer hår på kroppen och en gulvit mustasch i ansiktet. Han blev sambo med entomologen Scarlett Szpryngiel när hon fick i uppdrag att närstudera hans art, den långsprötade silverfisken Ctenolepisma longicaudat. Den nya arten har börjat sprida sig i Sverige på senare år. Eftersom den gillar att äta papper finns oro att exempelvis museisamlingar kan skadas.

I veckans kråkvinkel är Maria Westerberg trött och förbannad. Hon går ut i den segdragna vintern och låtsas att hon är fri.

Och så gäller det ju att hänga med från början när våren rullar in. Vi presenterar ett helt nytt avsnitt i förra årets succépodd, Mats Ottossons fågelsångskola. Dags att lära sig hackspettarnas trumningar!

Vi pratar med Michael Lundin som varvar jobbet som bilmekaniker med att dyka – ofta och mycket. För några veckor sedan hittade han Sveriges första bekräftade exemplar av nakensnäckan gultoppad volangnuding.

Programledare är Joacim Lindwall.

Musik som spelats i avsnittet

 • 06.10
  Håkan Malmberg - Naturmorgon
  Kompositör: Håkan Malmberg
 • 06.11
  Digiffects Sound Effects Library - Tawny Owl or Strix Aluco
  Album: Predators & Scavengers Sound Effects
 • 06.27
  Digiffects Sound Effects Library - Crane Bird Version 1
  Album: Bird Sounds
  Bolag: Hot Ideas 2016