Ner i gruvan i Kiruna – ungdomsromanen "Tio över ett" blir teater

15 min

Succéromanen "Tio över ett", om tonåriga Maja som är rädd för att gruvan i Kiruna ska rasa, spelas nu som pjäs av Norrbottensteatern.

Rasmus Lindberg regisserar och har skrivit manus baserat på Ann-Helén Laestadius Augustprisvinnare Tio över ett som handlar om tonåriga Maja och hennes paniska rädsla för gruvan, eller snarare de förändringar och uppbrott som framtvingas av att gruvan växer under jord, husen rivs och kompisar måste flytta.

Och gruvbolaget LKAB som pjäsen kretsar kring sponsrar Norrbottensteatern sen flera år för att barnen på deras gruvorter i Malmfälten ska få teater varje år. Skolorna har inte råd att själva betala för att teatern ska komma upp och spela. LKAB säger att mer kultur gör samhällena mer attraktiva, vilket kan locka folk att jobba för bolaget.

-Alla pengar är välkomna, säger teaterchefen Alexander Öberg om sponsringen. Vi uppmuntras av våra huvudmän att också söka pengar på annat håll, för skattepengarna räcker inte.

Provpubliken med åttondeklassare från Kiruna kände väl igen sig i pjäsen både när det gällde hus som ska rivas och kompisar som flyttar iväg för gott, då många tycker det blir för dyrt att flytta till de nya husen som byggs i Kiruna.

"Tio över ett" spelas runt om i Norrbotten fram till i juni och är den första produktionen med ungdomsteater efter Ung Scen Norr blivit en fast del av Norrbottensteaterns verksamhet.