Kalla fakta om TV4:s grävmetoder, dold sponsor bakom ny partiledarutfrågning och första delen av serien Mediebudorden

35 min

Journalistikens kärnvapen – dold kamera – när TV4 granskade SFI-utbildning. Dold sponsring när partiledarna frågas ut av Sven Melander. Ny serie om eviga budord för smartare mediekonsumenter.

Hårda metoder när Kalla fakta granskade SFI
I TV4:s granskande flaggskepp Kalla fakta var det i veckan stenhårda metoder. För i deras granskning av en utbildning i svenska för invandrare laddade de upp med journalistikens kärnvapen; dold kamera och Wallraff.

Innan journalister tar till de här giftiga metoderna bör de ställa sig två helt avgörande frågor. Är missförhållandet tillräckligt allvarligt och går det att få informationen på annat sätt?

Med sitt smygfilmade material kunde Kalla Fakta visa att skolledningen försökt lura en tillsynsman från Stockholms stad och att flera lärare muttrade över skolans brist på datorer.

Vi ställde oss i veckan frågan helgade ändamålet verkligen medlen?

Reporter: Erik Petersson.


Dold sponsor i ny partiledarutfrågning
Direktsänt på Facebook, från en mysig loungemiljö, har gamla kvällstidningsmurveln Sven Melander lyckats få alla partiledare till sin, som han säger, journalistiska och humoristiska utfrågning.

Men journalistik, den ska ju vara oberoende. Visst finns det gränsfall, men i de fallen ska i alla fall externa sponsorer redovisas öppet.

Vi fick tips om att det inte var helt rent vatten i den här historien.

Reporter: Evalisa Wallin.


Mediebudorden del ett – FLASH!
Hur ska egentligen du som tar del av journalistik och ständigt uppdaterar dig i dagens informationsflöde förhålla dig till mängden åsikter, fakta och påhitt som ständigt kommer till dig?

Hur ska du lyckas få ihop det faktum att journalistiken å ena sidan är en granskande viktig del i vår demokrati och å andra sidan är larvigt fokuserad på kändisbråk och lättklickat skvaller?

Frågorna till dig som läser, tittar och lyssnar är idag fler än någonsin. Nätet har fråntagit journalister det monopol på berättande de länge haft och istället satt dig som läsare i förarsätet. Det är idag du som måste sålla, avgöra vad som är viktigt och oviktigt, sant och falskt.

Tillsammans med frilansjournalisten och föreläsaren i källkritik, Jack Werner, har vi på Medierna gjort en serie i sex delar för att hjälpa dig.

Den första delen handlar om journalistik i krissituationer.

Reporter: Johan Cedersjö.

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.05
  Christophe Beck - City Hall
  Album: The Sentinel
  Bolag: Varese Sarabande
 • 11.34
  René Aubry - Rasta La Vista
  René Aubry
  Refuges
  Etikett: Hopi Mesa