Om kungshorn och nationalkänsla

2:53 min

Utrikeskrönika den 12 februari 2018. Oslo

Oslo måndag

Jag tog en promenad igår kväll ner mot vattnet, förbi miljardbygget som ska bli Norges nya Nationalmuseum. Muséet och ett gammalt horn fick mig att åter fundera kring det här med Norge och nationalkänslan.
Det finns så många likheter mellan Norge och Sverige. Vi har liknande språk, värderingar, samhällssystem och kärlek till vintersport, till och med snuset är detsamma.

Fast när det gäller nationalkänslan tycker jag mig se skillnader. Det sprudlande 17 maj är en slags norskhets-manifestation som vi inte har någon riktig motsvarighet till i Sverige, och när jag pratar med folk här i Norge är det fascinerande ofta som jag tycker mig höra historien, en ton präglad av att Norge i hundratals år har varit styrda av utländska herrar; danskar, svenskar och tyskar. Generellt upplever jag att vi svenskar och norrmän kan förstå varandra i det allra mesta, men inte riktigt här.

Kanske var det bakgrunden till Björn Rosengrens berömda tv-uttalande om Norge som den sista Sovjetstaten där allt är så oerhört nationalistiskt.
Jag nämnde ju ett gammalt horn nyss, närmare bestämt det norska kungshornet som nu har kommit rejält i ropet. Det här var kung Håkon den sjättes dryckeshorn, ett försilvrat, vackert utsmyckad jättehorn från den nu utdöda uroxen. När kungen dog år 1380 inleddes det som en del norrmän kallar 400-årsnatten. Under mer än fyra sekler stydes Norge från Köpenhamn, och kungshornet var en av de norska skatter som då fördes till den danska huvudstaden.

Det var norska Nobelinstitutets forskningsdirektör Asle Toje som med en tidningsartikel nyligen drog igång debatten om att det här norska kulturarvet borde återföras till Norge. Hans idé är att Danmark ger Norge kungshornet som gåva när det nya nationalmuséet i Oslo invigs 2020.
En historieprofessor har pekat på att Danmark minsann har lämnat tillbaka flera värdefulla isländska handskrifter till sin tidigare koloni Island. Varför skulle danskarna inte göra detsamma med det norska kungshornet?

Ni hör; norskhetsdebatten har fått nytt bränsle. Det återstår att se om danska regeringen kan tänka sig att återbörda Håkon den sjättes mäktiga dryckeshorn till norsk jord.

Jens Möller, Oslo
jens.moller@sverigesradio.se