Möte med "The Shape of Water"-regissören Guillermo del Toro

15 min

Filmen "The shape of water" toppade listan över Oscarsnomineringar. Den har hela 13 nomineringar. Vi har pratat med regissören Guillermo del Toro.

Filmen handlar om en romans mellan en stum städerska och ett fiskmonster.

Den som lyckats med konststycket att göra Oscarvärdig film av det, är den mexikanske regissören Guillermo del Toro, välkänd bland monsterälskare världen över. Han har tidigare gjort filmer som "Pans labyrint", "Hellboy" och "Pacific rim", men beskriver "The shape of water" - som utspelar sig i det tidiga 60-talets USA - som sin första vuxenfilm. 

– Kärlek kan anta vilken form som helst. Du kan bli kär i någon som är dubbelt så gammal, av samma kön, med en annan etnicitet eller religion - om du känner att du hör ihop med någon så finns det inga gränser. Och vatten har samma förmåga, det kan ta sig genom minsta spricka, genom järn och sten, säger Guillermo del Toro.

Vi ses på filmfestivalen i London - en av alla festivaler som har tagit emot "The Shape of water" med öppna armar. Filmen vann Guldlejonet på Venedigfestivalen i somras och är nominerad till 13 Oscar.

Sally Hawkins kan ta hem en statyett för sin insats i huvudrollen som den stumma städerskan Elisa, som stilla gör sitt arbete medan kollegan Zelda, spelad av Octavia Spencer, fyller tystnaden på egen hand. Elisa och Zelda arbetar på ett topphemligt, statligt forskningsinstitut, och en dag anländer en mystisk behållare till ett av laboratorierna. Den är fylld med vatten, och något mer - något levande. Elisa blir nyfiken och lägger försiktigt handen mot glasrutan och en hand med simhud mellan fingrarna sträcker sig efter henne.

Guillermo del Toro beskriver "The shape of water" som sin första film utifrån ett vuxenperspektiv. Även om hans tidigare verk har varit vuxenfilmer så har de tittat på världen genom ett barns ögon.

– Vid 53 års ålder var det viktigt för mig att göra en film med vuxna teman, med en vuxen blick på vad verklig kärlek är - att en annan person tittar på dig och inte vill förändra någonting. "Pans labyrint" var en saga för vuxna, men utgick från barnet. Det gör inte den här filmen, säger Guillermo del Toro.

Lyssna på hela reportaget i ljudlänken ovan.