Brist på nyskrivet, svenskt och kvinnligt i konserthusens program

59 min

Vad spelas i våra konserthus? Ofta stycken skrivna före 1945, oftast av män, sällan av inhemska kompositörer. Vem bestämmer egentligen hur programmet ska se ut - publiken eller institutionen?

Vilken musik spelas egentligen i våra konserthus? Ofta saknas den nyskrivna musiken och kvinnliga och inhemska tonsättare lyser ofta med sin frånvaro. Är det ett problem? Och vem bestämmer över vad som spelas på institutionerna? Den frågan kommer att diskuteras när årets upplaga av Riksting för västerländsk konstmusik, i regi av Sveriges Radio Berwaldhallen arrangeras i veckan. Samtal med Berwaldhallens chef Helena Wessman och Olof Esbjörnsson, chefredaktör magasinet Opus. 

Drakar och Dragqueens är ett biblioteksprojektet där dragartister läser sagor för barn. Det är starka färger, glittrande fest, utklädnad och könsöverskridande förvandling. P1 Kultur var på plats när de sagoläsande dragartisterna besökte Farsta bibliotek. 

Identitet och tillhörighet handlar det om i pjäsen Onåd som hade premiär på Kulturhuset stadsteatern i Stockholm förra veckan. Jenny Teleman har sett den. 

På Göteborgsoperan visas nu en dansföreställning med två verk: As It Were med koreografi av Sang Jijia och Autodance av Sharon Eyal. P1 Kulturs kritiker Ann Jornéus gick dit och blev tagen.  

I Chile har en allt starkare feministisk litteraturscen växt fram de senaste åren. Flera unga författare har fått stor uppmärksamhet för politiska romaner med kvinnliga subjekt som rör sig utanför de traditionella machostrukturerna. Vår Latinamerikakorrespondent Lotten Collin reste till Santiago och träffade två författare och en förlagsredaktör för att prata om den chilenska feminismen.

Globaliseringen märks. Inte minst på ytan. Till exempel så skiljer sig inte butiksgatorna i Östeuropa längre särskilt mycket från de i väst. Och inte från de i andra stora städer världen över heller. I dagens radioessä från OBS funderar författaren och journalisten Per J Andersson över minoriteternas – de små kulturernas – tillvaro i en utslätad värld. Och undrar: Är det ett problem att engelskan blir hela världens språk?

Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson

Musik som spelats i avsnittet

  • 13.02
    Chris Lockett, Nittee Banger, Rob Lo - Ill Nigga
    Album: All American Shooter