Kinesisk nätpoesi, det ryska kulturlivet inför valet och Sommaren med Monika

59 min

Författaren Malte Persson skriver poesi som inte är tråkig, det är det som gör honom unik som poet, hävdar han i ett möte med P1 Kulturs Sandra Stiskalo som träffat honom i Berlin.

På söndag är det val i Ryssland och Fredrik Wadström har träffat två medlemmar ur konstnärskollektivet Pussy Riot, Aleksej Knedljakovskij och Lusine Djanyan som nu söker asyl i Sverige. De menar att det just nu är omöjligt att arbeta som konstnär i Ryssland och vara beroende av offentliga medel och samtidigt vara kritisk till den ryska politiken.

P1 Kulturs reporter Sandra Stiskalo har träffat författaren Malte Persson i Berlin. Han är aktuell med en ny diktsamling "Till Dikten" och berättar öppenhjärtligt om sin USP, det vill säga sin "unique selling Point" - att han behärskar konsten att inte skriva tråkig poesi.

Och så kommer Anna Tullberg kommer till studion och pratar om boken ”De dödas sång” av Jesmyn Ward. Den handlar om Jojo som är tretton år och växer upp i en trasig familj i ett fattigt Mississippi. Boken är ett slags litterär roadmovie om rasismen i dagens USA.

Dagens OBS-essä handlar om den klassiska poesins starka ställning i Kina och även den form av kinesiska nätpoesi som vuxit explosionsartat men som också har sina kritiker. Litteraturvetaren och kritikern Viola Bau berättar om det.  

Dessutom har Roger Wilson träffat Frankrikes svar på Ken Loach - Robert Guédiguian som är aktuell på bio med sin film "Huset vid havet". Även denna gång berättar ha sin historia om samtiden i Marseille med omgivningar.

Programledare: Roger Wilson
Producent: Nina Asarnoj

Musik som spelats i avsnittet

  • 13.06
    Philip Glass - Act I Scene 2 Interlude - intro
    Album: The Voyage: An Opera in Three Acts
    Bolag: Orange Mountain