Vad tror prästen på?

44 min

I veckans Människor och tro ställer vi frågan: vad prästen tror på? Var går gränsen för när man inte kan kalla sig för präst längre?

En präst har flera skrifter att förhålla sig till: prästlöftet, kyrkohandboken, psalmboken och Bibeln. Men vad händer om man utvecklar sin teologi och tänker utanför ramarna? Hur blir det när kyrkans lära börjar gå emot den egna övertygelser? 

Svenska kyrkan har haft många strider om t.ex. kvinnliga präster och idag är frågan om präster måste viga samkönade en viktig fråga. Många präster efterlyser mer teologiska diskussioner men tvekar att ta upp kontroversiella frågor för att inte bli stämplade som bakåtsträvare. Hur långt kan en anpassning av kyrkan gå innan man börjar inse att kyrkan inte är det som man en gång fick sitt kall ifrån? Och är det samma kyrka som man besöker och känner igen sig om man t.ex. besöker en kyrka i Nässjö eller i centrala Stockholm? Hur tänker präster i andra samfund i Sverige?

Människor och tro gästas av prästen och teologen Petra Carlsson. Vi får även följa med på ett syriskortodoxt bröllop förrättad av prästen Josef Togan och vi är på en begravning i Nässjö med prästen Miriam Wredén Klefbeck.

I slutet av programmet samtalar vi med Ulf Bjereld om de nya reglerna för att ge bidrag till samfunden, kan man nekas bidrag om prästen eller imamen inte tillåter kvinnliga präster, samkönade äktenskap eller förordar omskärelse?

Musik som spelats i avsnittet

  • 14.48
    Ashanti - Don't Leave Me Alone
    Album: Concrete Rose
    Bolag: Universal Music