Littfest i Umeå, drabbande dokumentär om minröjning och ny sci-fi med Tuva Novotny

59 min

Går det att tala om ”norrländsk litteratur” och vad är det i sådana fall? P1 Kulturs reportrar sänder direkt från Littfest, den stora litteraturfestivalen i Umeå.

Igår öppnade litteraturfestivalen Littfest, den 12:e i ordningen, och i år är det runt 150 medverkande som deltar i föreläsningar och samtal. På plats finns internationella gäster – till exempel romanaktuella Dorit Rabinyan från Israel - men många är svenska författare och debattörer. Flera av dem kommer från norra Sverige, Norrland… ”Norrländsk litteratur” är ett begrepp som hörs ofta, men finns det en sådan och vad kännetecknar den i så fall? Är det språket eller tonen? Är det platserna eller berättelserna? Eller är det en falsk etikett, utan förankring i vad böckerna verkligen är?

P1 Kulturs Helene Alm och Joakim Silverdal befinner sig mitt i festivalvimlet och träffar författarna Elin Willows, David Väyrynen, litteraturvetaren Anneli Brännström Öhman och Patrik Tornéus, som är av dem som ligger bakom Littfest.

Nu har dokumentärfilmen "The Deminer" premiär på biograferna. Den handlar om Fakhir Berwari, en kurdisk överste som röjer landminor och bomber i spåren efter IS i Mosul. Till synes utan rädsla och med ett ofattbart mod, gör överste Fakhir allt för att rädda så många liv som möjligt. Hör regissören Hogir Hirori, som gästar P1 Kultur, om en prisad film som nått stora framgångar på dokumentärfilms-festivaler och som visas av FN i både Bryssel och Bagdad.

I veckan hade ”Annihilation” premiär på streamingtjänsten Netflix. Filmkritikern Karin Svensson har sett den skimrande och skrämmande science fictionfilmen – och – på Stadsteatern Kulturhuset i Skärholmen har precis ”The Laramie project" haft premiär. Det är en pjäs från 2000 om mordet 1998 på Matthew Shepard, en ung, homosexuell student i amerikanska Laramie, Wyoming. Uppsättningen har regisserats av Carolina Frände och rollen som Matthew Shepard spelas av Mattias Brunn. Anneli Dufva har träffat honom.

Programledare: Roger Wilson
Producent: Maria Götselius