Lavarnas mysterium och fågelpoesi

96 min

Vi letar lavar i Åldersbäck utanför Västervik och försöker förstå deras komplicerade och fascinerande värld. Och träffar fågelpoeten Merit Åhs Janbrink. Programledare är Joacim Lindwall.

En lav är ett samarbete mellan en alg och en svamp. Eller? Jo, så är det, men ny forskning visar att det finns en svamp till med i leken, en hittills okänd sådan vid namn Cyhobasidium. Vi har träffat lavforskaren Veera Tuovinen som var med och gjorde upptäckten.

Med den nya kunskapen i bagaget ger vi oss ut och letar lavar i Åldersbäck utanför Västervik, tillsammans med naturvårdsspecialisten och lavkännaren Jan Henriksson. Vi lär oss några vanliga lavar och någon mer ovanlig - en sådan som kan signalera att här finns det höga naturvärden. Och funderar över hur världen skulle se ut utan lavar. Landskapet skulle ha helt andra färger, till exempel.

Och så har vi träffat en fågelpoet, Merit Åhs Janbrink. I sin diktsamling "Fåglar kring människor och tankar" utforskar hon just det som uppstår mellan människor och fåglar.

Hur hänger en fjällvråk ihop med att allt sket sig för Ghana i fotbolls-VM 2010? Det hör vi i veckans kråkvinkel signerad Mats Ottosson.

Förra veckan presenterade vi ett nytt avsnitt i vår fågelsångskola - om trummande hackspettar. Nu är det dags att lära sig skilja på hackspettarnas rop.

Programledare är Joacim Lindwall.

Musik som spelats i avsnittet

 • 06.10
  Håkan Malmberg - Naturmorgon
  Kompositör: Håkan Malmberg
 • 06.30
  Digiffects Sound Effects Library - Crane Bird Version 1
  Album: Bird Sounds
  Bolag: Hot Ideas 2016
 • 07.03
  Leon Vynehall - Inside the Deku Tree
  Album: Music for the Uninvited
  Bolag: 3024