Tiggare blev till tiggande när UNT skrev om gripen man med miljoner, nedbemannad Kinabevakning oroar, nytt presstöd och Mediebudorden del II

35 min

Små nyanser med stor betydelse när Uppsala Nya Tidning skrev om gripen man miljoner på fickan. Rustar redaktionerna ner när Kina rustar upp? Nytt mediestöd. Mediebudorden del två: hatstormen.

Tiggare blev till tiggande i UNT:s klickraket
I tisdags kom nyheten om en tiggare som greps med sex miljoner kronor på resecentrum i Uppsala. Nyheten exploderade och letade sig hela vägen till Ryssland.

Men det var en nyhet som var lite för bra för att vara sann och under veckan kom även beskrivningen av händelsen att förändras.

Formuleringen gick från tiggare till tiggande och hela nyheten fick en ny, helt annorlunda, kontext.

Reporter: Erik Petersson.


Ramen för ett nytt mediestöd presenterad
I veckan presenterade sju av riksdagens partier vad som kommer att bli huvuddragen i det reformerade presstödet.

Mycket blir oförändrat. Stödet får visserligen ett nytt namn, mediestöd, men sett i ljuset av förväntningarna på den stora medieutredning som den rödgröna regeringen sjösatte för nästan exakt två år sen, får vi nog säga att berget födde en råtta.

Mediernas Lasse Truedson har följt frågan sen stenåldern och kommenterar.


Svag kinabevakning när landet rustar globalt
För några veckor sen skrev Sveriges Radios Kinakorrespondent Hanna Sahlberg ett mejl riktat till sin hemmaredaktion och andra högt uppsatta svenska mediechefer.

Mejlet kan närmast beskrivas som ett nödrop som beskriver en allt tuffare arbetssituation för såväl utrikesjournalister som inhemska kinesiska reportrar.

Det handlar om ökad censur, resebegränsningar och statliga trakasserier.

Samtidigt som pressfriheten är på tillbakagång och Kina satsar på att stärka sin ställning globalt har svenska medier väsentligt lägre närvaro i landet än för bara några år sen. Idag är de faktiskt bara två. Två stycken som på plats ska bevaka Kina och dess grannländer.

Hur rimlig är egentligen den här prioriteringen idag?

Reporter: Viktor Löfgren.


Mediebudorden II – Hatstorm
Arga kommentarer på nätet som i medier blir till en så kallad hatstorm har på senare år kommit att bli till en ny genre av journalistik.

Det kan ibland räcka med att så få som en eller två personer på sociala medier skrivit något kritiskt mot julkalendern, en kändis klädval eller skolmaten för att en fingerfärdig journalist ska förvandla de få kommentarerna till en upprörd folkrörelse, värd att uppmärksamma med en artikel.

Förra veckan startade vi en ny serie vi kallar Mediebudorden. I den har vi tillsammans med journalisten Jack Werner satt samman tips om hur du som läsare kan förhålla dig till olika fenomen som möter dig i nyhetsflödet.

Dagens del heter “Hatstorm – när känslor blir nyheter”.

Reporter: Johan Cedersjö

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.03
  마스터K - 화이팅
  Album: Fighting Hero
  Bolag: A&G Modes
 • 11.04
  Christophe Beck - City Hall
  Album: The Sentinel
  Bolag: Varese Sarabande
 • 11.08
  Daniel Norgren - Howling Around My Happy Home
  Album: Buck
  Bolag: Popup-records
 • 11.20
  Christophe Beck - City Hall
  Album: The Sentinel
  Bolag: Varese Sarabande
 • 11.34
  René Aubry - Rasta La Vista
  René Aubry
  Refuges
  Etikett: Hopi Mesa
 • 11.38
  Christophe Beck - City Hall
  Album: The Sentinel
  Bolag: Varese Sarabande