När fyrverkerierna tystnat i Rio Lotten Collin

3:00 min

Utrikeskrönikan tisdag 20 februari

Bogotá, tisdag morgon.

Och jag minns när jag flyttade till Rio de Janeiro, för snart fem år sedan. Det var ett år innan fotbolls-VM, och journalisterna som kommit dit några månader före mig skröt om hur de följt med när polisen ockuperat Complexo do Alemão, en av Rios farligaste favelor. En spansk reporter berättade hur han suttit bakpå ett lastbilsflak omringad av tungt beväpnade poliser. De kastade sig över honom när skottlossningen satte igång.

Planen var att inrätta lokala polisstationer i varje kåkstad, där de kriminella gängen tidigare styrt. Rio de Janeiros guvernör Sérgio Cabral proklamerade stolt att det här skulle göra slut på våldet, knarksmugglingen och kriminaliteten. Rio var nu redo för VM. Och för OS, två år senare.

Den som tittade noga kunde redan då se varningstecknen. Boende klagade på att med polisen kom övervåld, korruption och ständiga kroppsvisiteringar. Unga killar stoppades av polisen bara de gick utanför dörren. Unga tjejer värjde sig mot sexuella trakasserier. Favelaborna sågs som potentiella brottslingar, enbart på grund av sin fattigdom. Som inte heller förbättrades: Satsningarna på skola och sjukvård som guvernören lovat skulle följa med polisockupationen, de försenades, försämrades, eller uteblev helt.

Politikerna pratade hellre om säkerheten. Nu var favelorna redo att ta emot utländska turister, som tryggt kunde klättra upp bland de färgglada husen för att njuta av utsikten över Guanabarabukten.

VM kom, och gick. Sommar-OS närmade sig. Poliserna roterades, efter att det uppdagats att de på flera ställen börjat samarbeta med de kriminella gängen. Den påkostade linbanan upp till favelan Complexo do Alemao, som invigts av guvernören under pompa och ståt, stod allt oftare still på grund av skottlossning.

När fyrverkerierna på OS-avslutningen tystnat greps guvernören av polis. Han dömdes för att ha tagit emot över 600 miljoner kronor i mutor för byggprojekt inför VM och OS. Ungefär samtidigt övergav polisen flera favelas. Det fanns inte längre pengar för att betala deras löner, och de kriminella gängen tog över på nytt.

För fyra dagar sen beordrade Brasiliens president Michel Temer att militären skulle ta över ansvaret för säkerheten i Rio. Tungt beväpnade soldater har rullat in i stan. Den här gången har jag inte hört några journalister skryta om att de satt på flaket.