Ett avsnitt från OBS
14 min
De globala städernas svarta ekonomi
Ons 10 okt 2012 kl 13:45
I de globala städerna blir det allt fler som lever utanför det etablerade systemet. Hör journalisten Johanna Karlsson om människor i Malmö som försörjer sig svart. Och redaktören på kulturtidskriften... Subaltern, Mårten Björk, berättar om den svarta ekonomin i Spanien och Grekland. Inte precis något nytt fenomen i Europa.

I de globala städerna blir det allt fler som lever utanför det etablerade systemet, och hittar sina egna vägar till pengar.

Johanna Karlsson känner flera människor i Malmö som försörjer sig svart. Inte minst i områdena Holma och Kroksbäck, precis intill supergallerian Emporia, som öppnar inom kort. Men invånarna intill har inte ens tillgång till en uttagsautomat.   

Karlsson reflekterar också över hur kontantekonomin förhåller sig till det globala pengaflödet.

Vi hör alltså även Mårten Björk om den svarta ekonomin i Spanien och Grekland.

Pablo, Dimitris och många andra jag träffat i Grekland och Spanien menar att staten och de parlamentariska partierna förlorat all legitimitet. Enligt dem har politiker både på höger- och vänsterkanten visat att de är mer måna om att rädda banker som drivit Europa till kris än av att hjälpa de drabbade medborgarna. 

Björk hävdar att Europa länge har varit beroende av billig, illegal arbetskraft.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".