Vi minns Benny Fredriksson, ryska valet i kulturperspektiv och mysteriet med den amerikanska sångboken

59 min

I helgen kom nyheten att den tidigare Stadsteaterchefen Benny Fredriksson avlidit. P1 Kulturs Anneli Dufva analyserar hans konstnärliga gärning. Och vad innebär sex år till med Putin för rysk kultur?

Det är Kulturredaktionens Rysslandskännare Fredrik Wadström som analyserar hur framför allt den ryska filmen har skildrat landets tillstånd.

Om man googlar på "The Great American Songbook" får man över en miljon träffar. Men någon riktig definition finns det inte. Den där sångboken utgör en kanon – men vilka sånger tas in i boken? Och var finns själva boken?, undrar Mikael Timm i ett sökande reportage.

Alla strävar efter evig ungdom. Men varför får man ingen förberedelse på att leva långsammare, ingen träning på att klara av att vara ensam stora delar av dygnet? Det frågar sig Katarina Wikars i dagens OBS.

Dessutom kommer Kulturredaktionens Anna Tullberg till studion för att berätta det senaste inför Litteraturveckan i P1. Den här gången handlar det om Dagens Dikt, som även i år kommer att åka ut till arbetsplatser för att läsa upp poesi. Nu söker vi intresserade arbetsplatser i Skåne!

Programledare: Måns Hirschfeldt.

Producent: Mattias Berg.

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.23
  Peter Asplund - The Song Is You
  Album: Aspiration
  Bolag: Naxos Sweden - Prophone Records
 • 13.28
  Frank Sinatra - Glad To Be Unhappy
  Album: Castle Rock
  Bolag: Record Classics
 • 13.32
  Peter Asplund - My Way
  Album: Aspiration
  Bolag: Naxos Sweden - Prophone Records