Radikal konst, Kumbaya och bergsbestigning med Rousseau

59 min

Vi frågar oss vad som är radikal konst i dag, spårar ursprunget till den välkända sången Kumbaya ända till slaveriets USA, och bestiger berg i dagens OBS-essä av Dan Jönsson.

Lägereldshymnen Kumbaya är en välkänd sång – med ett omtvistat ursprung. Men en upphittad inspelning på vaxskiva från 1926 blev en viktig pusselbit för kopplingen mellan sången och amerikanska slaveriättlingar. P1 Kulturs Mina Benaissa har pratat med historikern Griffin Lotson om vad sången och erkännandet från den amerikanska kongressen nyligen betyder.

Vad är radikalt i konsten i dag? Politiken och samhällsintresset är i högsta grad närvarande i kulturvärlden - men innebär det att konsten är radikal? Och finns det rentav en motsättning mellan estetiskt och politiskt radikal konst? P1 Kultur har träffat författaren Torbjörn Elensky, poeten Johan Jönsson och konstnären Lina Selander för att reda ut begreppen. Reportage av Lars Hermansson.

Dagens radioessä från OBS handlar om bergsbestigning - och hur vurmen för den som fysiskt och moraliskt stärkande upplevelse kan spåras direkt till Jean-Jacques Rousseaus roman Julie eller den nya Heloïse. Författaren och kritikern Dan Jönsson reflekterar också över nedsidan med vår längtan till toppen.

Programledare: Morris Wikström

Producent: Felicia Frithiof

Musik som spelats i avsnittet

  • 13.35
    Malin Hartelius - String Quartet No. 2, Op. 10: I. Mäßig
    Malin Hartelius
    Schoenberg: String Quartets Nos. 2 & 4
    Etikett: BIS