Älgträngsel i nationalparken och spårtur på snöskor

96 min

Vi sänder från Haparanda Sandskär där älgarna betar hårt på träd och buskar. Och så går vi upptäcktsfärd bland djurspår i Färnebofjärdens nationalpark. Programledare är Mats Ottosson.

Ibland krockar naturvårdsintressena.

På Haparanda Sandskär, i Haparanda skärgårds nationalpark, är jakt inte tillåten. I dag finns 40 älgar på ön och de betar hårt på träd och buskar. Håller de rentav på att förstöra öns natur? Den frågan söker Naturmorgons reporter Thomas Öberg svar på i lördagens program. Då far han över havsisen till Sandskär - en ö som ofta förknippas med sol och långa sandstränder. Nu möter vi den i vinterskrud.

I sändningen från Haparanda Sandskär medverkar renskötaren och jägaren Kaj Rundgren, Inger Brännström, föreståndare för Haparanda Sandskärs fågelstation och Britta Wännström från Länsstyrelsen i Norrbotten.

Och så tar vi på oss snöskorna och letar djurspår. Vår reporter Joacim Lindwall besöker en spårskola för barn i Gysinge och ger sig ut i skogen tillsammans med guiden Per Johansson.

Men det har varit snörika vintrar förut! 2012 till exempel, då Lasse Willén kåserade kring hur vi gnällde på alltför mycket snö. Rykande aktuell, så vi sänder hans kråkvinkel igen.

I vinter har miljontals bergfinkar samlats i stora flockar i södra Sverige. Vi ringer upp en lyssnare som sett dem, och en expert som förklarar varför de gör så här.

I fågelsångskolan är vi framme vid ugglorna som ropar i marsnatten.

Programledare är Mats Ottosson.

Musik som spelats i avsnittet

  • 06.10
    Håkan Malmberg - Naturmorgon
    Kompositör: Håkan Malmberg
  • 06.43
    Digiffects Sound Effects Library - Tawny Owl or Strix Aluco
    Album: Predators & Scavengers Sound Effects