Standupklubb söker talanger i Norrlands inland

15 min

Storuman har bara haft besök av en enda standupkomiker i modern tid. Det vill Fanny Stand Up ändra på. Deras senaste projekt tar ståuppkomiken från Umeå till mindre orter i norra Sverige där workshops och framträdanden ska sprida humorn vidare.

En helt vanlig torsdag är på samma gång väldigt ovanlig. Det är nämligen andra gången i modern tid som det är standup i Storuman. En som lite nervöst sitter och tummar på sitt vattenglas är Ulf Rönnberg från Vilhelmina. Han ska alldeles strax upp på scenen för allra första gången.

– Jag har alltid varit sugen på att testa standup och jag kunde inte vara med på workshopen förra helgen. Men jag kände att det ändå var något jag ville göra och att jag bara kom på skämt som skulle funka i Vilhelmina, säger Ulf Rönnberg.

Det nya projektet med en popupklubb genomförs av Umeåklubben Fanny Stand Up som i sin tur är ett projekt inom Umeå teaterförening. Den relativt nystartade standupscenen har gett ringar på vattnet.

– Det kändes som att det naturliga steget vidare var geografiskt. Vi vill bygga en stark standup-scen i norr och då måste man ju få med sig mer platser, säger projektledaren Tora Larsson.

Det fanns ingen standupklubb alls i Umeå när de startade, men från och med i vår finns det fyra stycken. Även på andra orter i norr, som Skellefteå, är klubbar på väg att öppna upp och nu har alltså Fanny Stand Up gett sig ut på en turné för att med workshops och shower kunna öka mångfalden med perspektiv från fler geografiska platser.

Hittills har de hunnit besöka Nordmaling, Storuman och Luleå innan de nu närmast tar sig över kvarken till Vasa.

När Ulf Rönnberg fått höra sitt namn ropas ut, tog han mod till sig och gav sig upp på scenen. Trots att det var hans första gång höll inte publiken tillbaka med skratten.

– Det var jävligt kul och det var ju fler än jag som skratta så det var ju positivt. Det är svårt att beskriva, men man får ju som en endorfinkick. Så det klart man vill köra igen när man har gjort det, säger Ulf Rönnberg.