KONSERT: Filharmoniker i närbild

Här finns inget ljud

Filharmoniker i närbild är konsertserien i lite mindre format från Stockholms konserthus. I denna konsert: klarinettisten Johan Fransén, cellisten Marie Macleod och pianisten Martin Sturfält.

I konsertserien Filharmoniker i närbild sätter Stockholms konserthus förstoringsglaset över medlemmar i Kungliga filharmonikerna och låter dem framträda i ett lite mer småskaligt konsertformat än i stort orkestersammanhang.

I den här konsertern hör vi orkesterns alternerande soloklarinettist Johan Fransén och solocellisten Marie Macleod samt pianisten Martin Sturfält och de ger oss trior av Louise Farrenc, Tobias Broström och Alexander von Zemlinsky.

Louise Farrencs trio har det gemensamt med Alexander von Zemlinskys, att de båda publicerades med en alternativ stämma där violinen ersatte klarinetten. Men i von Zemlinskys fall resulterade det där i att han komponerade en helt ny sats för violinen. På så sätt blev det i själva verket två trior som publicerades.

Tobias Broström har kallat sitt stycke Once upon a time och det ger oss tips om att det kan ha att göra med barn och godnattsagor att göra.

1. Louise Farrenc: Trio Ess-dur.
2. Tobias Broström: Once upon a time.
3. Alexander von Zemlinsky: Trio d-moll.
Konsert 21/1 2018, Grünewaldssalen, Stockholms konserthus.

Producent: Evert van Berkel
Programledare: Per Lindqvist